Hej – kan du i korta drag sammanfatta uppdraget rörande rapporten?
Uppdraget från regeringen kom via produktivitetskommissionen med uppdrag att se över hur produktiva och välfungerande, eller kanske mer korrekt beskrivet, vilka problem och utmaningar som finns i olika branscher. Vi har ett antal riskbranscher i Sverige bla bygg, transport, avfallshantering, förvaltning såsom städ, utomhusmiljö där skatteundandragandet är massivt och där kriminella aktörer finns i stor omfattning med bla illegal/svart arbetskraft, samma risker återfinns i hela Europa i dessa riskbranscher.
Hur omfattande är arbetslivskriminalitet i dag och varför är det så? Vad är det som möjliggör det?
Arbetslivkriminaliteten är större än vad de flesta ens kan ana och skatteundandragandet är enormt. Det är många miljarder varje år som försvinner från staten till kriminella organisationer, både med verksamhet i Sverige men inte sällan med säte utomlands och med maffialiknande strukturer.
Det är olika händelser och företeelser som orsakat detta, men en stor del är att vi i Europa, än mer i Norden och allra störst i Sverige har ett tillitsbaserat samhälle dvs vi är vana att lita på varandras ord och löften. Vi använder uppförandekoder, policydokument och sanningsförsäkringar och lägger vår tilltro till dessa dokument som inte är juridiskt bindande. Vi tror att dessa har stor betydelse och kraft i det brottsförebyggande arbetet.
Dessutom är det många politiska regleringar så som fri marknad och rörlighet med nedmontering av kontrollsystem som gjort detta möjligt. Sverige har den mest liberala arbetskraftinvandringen.
För oss som arbetar med detta på daglig basis – så vet vi bättre och transaktionskostnader för kontroll och uppföljning är en absolut nödvändighet.
Vilka är de direkt konsekvenserna av arbetslivskriminaliteten i samhället?
– Det mest konkreta är det enorma skatteundandragandet men på sikt det vi ser mer och mer av, utslagning av seriösa företag och arbetstillfällen i riskbranscher. De seriösa bolagen tvingas in i en grå- och svartsektor som växer på bekostnad av den vita, seriösa sektorn.
Individer som står en bit ifrån arbetsmarknaden men även nya lärlingar i tex byggbranschen konkurreras ut och Sverige blir i specifika branscher helt beroende av utländska bolag och därmed försvinner mer kontroll, men även kunskap ur branschen.
Vi bygger skuggsamhällen där illegala återfinns och där även annan kriminalitet flödar. Ju större skuggsamhället blir desto fler lockar vi hit som vill verka/leva under radarn. De är kriminella som tex flyr fängelsestraff i sina länder och behöver ”försvinna”.
När det kommer till illegal arbetskraft – hur ser dessa siffror ut och hur har det förändrats över tid?
– Hur stor andel av arbetsmarknaden som idag är illegal eller hur många de är finns ingen data på. Det enda vi vet är att det ökar stadigt och att de är fler gånger så många som de flesta anar och tror. Enligt gränspoliser ror det sig om flera hundra tusen som är har och arbetar och vistas illegalt i Sverige.
Vilka åtgärder måste till för att minska arbetslivskriminalitet? Vilket ansvar ligger på staten och vilket ligger på det privata näringslivet?
– Lagförstärkningar, åtstramande regleringar från politiken. Hos staten och det privata näringslivet så måste vi sluta vara naivt godtrogna med tro på sanningsförsäkringar. Vi måste börja skriva juridiskt bindande och smarta avtal med sanktioner och viten vid illojalitet mot avtal eller lagbrott som samtidigt stärker de seriositet.
Hur arbetar Ansvar Säkerhet för att bidra med sitt strå till stacken?
– Ansvar Säkerhet har arbetet fram en metodik för att säkerställa det vi benämner som tryggt, vitt säkert. Genom en noga och beprövad metodik betonas kontinuerligt och systematiskt arbete för att underhålla säkra och trygga arbetsplatser, samt att våra uppdragsgivare ska känna sig trygga med vilka de anlitar och dess leverantörs och/eller entreprenörsled.