Man kan säga att det var maxade dagar för den som ville lyssna på allt som fanns på agendan – där fanns bland flera justitieministern, Gunnar Strömmer, Jonas Trolle från CVE, Lise Tamm, chefsåklagare, Åklagarmyndigheten, Joseph R. Nugent, före detta Lieutenant inom New York police, möjligthet att medverka i en trygghetsvandring under ledning av Tryggare Sverige och flera välkända författare som lyfte några av dagens stora utmaningar – Diamant Salihu, SVT, branschprofilen Jan Persson som skrivit om den systemhotande brottsligheten och Jonathan Lundberg som skriver om internet.
”Jag upplever att det hela tiden är någon annans problem att lösa det som händer i vårt samhälle, men vi behöver alla steppa upp. Det behövs en folkrörelse, det här är en angelägenhet för alla.”
Diamant Salihu, journalist och författare.
Alla behöver steppa upp
– Jag upplever att det hela tiden är någon annans problem att lösa det som händer i vårt samhälle, men vi behöver alla steppa upp. Det behövs en folkrörelse, det här är en angelägenhet för alla, det sa Diamant Salihu.
Han har under flera år rapporterat som journalist och som författare om det eskalerande våldet och gängkriminaliteten. Det är en dyster bild han förmedlar när han intervjuas av konferensens moderator Andrea Hartman Jovell. Han berättade bland annat om gängvåldet och dödskjutningar. Under 2021 var det nio skjutningar med dödligt utfall i Järva – ett område med 90 000 invånare. Vad gör det med barnen som växer upp i detta? Det är en retoriskfråga han ställer.
– Sverigebilden håller på att förändras utanför våra gränser, vi kan fråga oss vad det här gör med vårt land på sikt. Vilken ingenjör vill till exempel komma hit med sina barn och arbeta?
Men allt är inte nattsvart han tar även Järva som ett bra exempel där man på sex år har lyckats gå från att bara cirka 50 procent av eleverna har klarat sig med behörighet att söka vidare från grundskolan – till 80 procent med gymnasiebehörighet.
Mycket behöver göras
”Jag tror att vårt öppna samhälle är hotat om vi inte vänder den här utvecklingen”
Gunnar Strömmer (M), justitieminister
Justitieminister Gunnar Strömmer var på plats och han talade raskt om vad man från regeringens håll arbetar med för att vända den här utvecklingen.
– Jag tror att vårt öppna samhälle är hotat om vi inte vänder den här utvecklingen.
Han lyfter några punkter som han vill se – insatser för att bryta nyrekryteringen av unga till de kriminella nätverken, att polisen har effektiva verktyg som möjlighet till preventiv avlyssning och att det inte bara ska gälla terrorism utan även grovt kriminella, möjlighet att använda kameror i större utsträckning än vad som görs i dag, slå hårt mot gängens grova våld och strypa den kriminella ekonomin.
– Vi talar ju om en systemhotande brottslighet, men vad menar vi med det? Vi menar att det finns ett stort våldskapital här, den omsätter årligen någonstans mellan 100 och 150 miljarder kronor och den är inne i politiken.
Det behöver gå undan
”Det finns inte en lösning, vi behöver göra mycket och vi behöver agera skyndsamt. Det finns inte tid för långa utredningar.”
JAN PERSSON, SÄKERHETSEXPERT
Jan Persson, säkerhetsprofil, har tillsammans med författaren Johannes Wahlström skrivit boken ”Klanerna: Den systemhotande brottsligheten.” På tjugo år har Sverige gått från botten till toppen på EU:s lista över dödligt våld. På tio år har antalet skjutningar i landet tredubblats och under ytan tränger den organiserade brottsligheten allt längre in i själva samhällskroppen. I boken skriver de att de inte recenserar vad tidigare styre gjort eller vad som behöver göras framöver – men på scenen fick han frågan om vad han anser behöver göras.
– Det finns inte en lösning, vi behöver göra mycket och vi behöver agera skyndsamt. Det finns inte tid för långa utredningar, säger Jan Persson.
Målet med boken var att bidra till att vi ska prata mera om de här frågorna och för att Sverige ska inse allvaret och på riktigt arbeta för att vända utvecklingen. (Längre intervju finns med Jan Persson i nästa nummer av Aktuell Säkerhet).
Flera lyckade exempel
”Jag vill inte ha fler poliser, jag vill ha fler vuxna i skolan, det sa Emeli Kullmyr.”
EMELI KULLMYR, POLISEN
Konferensen målade inte bara bilden av landets stora utmaningar det fanns möjlighet att lyssna till flera exempel som är ett led i en lösning. Alla som lyfte och berättade om ”problemen” pratade även om att det finns mycket vi kan göra och stort fokus behövs på det brottsförebyggande arbetet.
– Jag vill inte ha fler poliser, jag vill ha fler vuxna i skolan, det sa Emeli Kullmyr, Polisområdetschef för Storgöteborg.
Nour Habib, verksamhetsledare för föreningen Trygg Rätt, före detta kriminell som nu arbetar för att hjälpa andra till en laglydig livsstil.
– Vi behöver ändra samhällsbilden och visa att det finns möjligheter att vara en del i samhället för fler.
Stiftelsen Tryggare Sverige var med i fler programpunkter och lyfte exempel på att vända utvecklingen de fanns även med i en punkt som pratade om hur vi ökar barns säkerhet på nätet. Magnus Lindgren presenterade Hackshield – som är ett beprövat och utvärderat nederländskt projekt som de nu lanserar tillsammans med Polismyndigheten – ett projekt som du kan läsa mer om i nästa nummer av Aktuell Säkerhet.
Under konferensen delades även utmärkelsen Omfamningen ut. Prisets syfte är att tillvarata och synliggöra individer och/eller organisationer som särskilt bidragit till ett tryggare samhälle för såväl medborgare som näringslivet och de som arbetar inom landets offentliga sektor. Läs om årets vinnare Johann Sollerman här: