Vi måste förbereda oss på krigstider, det sade ÖB Michael Bydén under Rikskonferensen i januari i år. Uttalandet mottogs varierat – ungdomar på Tiktok började posta inlägg om att de var oroliga för att Sverige redan befann sig i krig medan flera myndigheter och organisationer fortsatte tuta på i samma tempo som tidigare med motiveringen att detta alltid är något som finns med i verksamhetens arbetsmanual, oavsett hur det ser ut i omvärlden.
Dessa skilda mottaganden beror förstås på att diskussionen tidigare varit helt frånvarande. Och med all rätt! När jag växte upp på 80-talet fick jag lära mig att Sverige var världens bästa land. Vi hade en bra och stabil ekonomi med ett tryggt välfärdsnät, bra skolor och ett framgångsrikt näringsliv. I dag ser det inte ut så. I dag lever vi med ett brutalt krig som en av världens främsta krigsmakter för i vår direkta närhet. Vi har dessutom hamnat i rampljuset på ett internationellt plan på grund av att radikala åsikter framförts av privatpersoner runt om i landet. Lägg där till gängproblematiken som härjat med fullt blås under de senaste åren. Den trygghet vi tidigare associerat med Sverige finns inte mer – och då pratar jag både om upplevd trygghet och faktisk trygghet.
Denna gång har I fokus belyst samhällssäkerhet. Vi har till att börja med pratat med Sveriges Radios säkerhetschef som berättar om hur hon och de ser på sin roll som en viktig pjäs i totalförsvaret och krisberedskapen. Vidare har Ansvar Säkerhets vd delat med sig av resultaten från den rapport om arbetslivskriminalitet som de skrivit på uppdrag av regeringen. Dessutom tar vi del av en studie framtagen av forskare vid Jönköpings universitet om vilka informationskällor svenskar litar på i krislägen. Sist men inte minst har Victor Langåssve, director GRC cybersecurity på Knowit och medlem i Asis International Chapter Sweden, skrivit en spaning kring att cyberattacker mot Sverige är det nya normala.
God läsning!
Linda Kante
Chefredaktör