Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribenternas egna.
Cybersäkerhetsangrepp kan inte längre beskrivas som någon ny företeelse som behöver analyseras eller utredas vidare. Det vi ser nu är ett normalläge som också behöver hanteras som ett sådant.
För att förstå cybersäkerhetshotbilden behöver vi analysera omvärldsläget. Ryssland har visat sig vara villigt att ta stora politiska och militära risker. Deras agerande har lett till ett strukturellt och långsiktigt försämrat säkerhetspolitiskt läge i Sveriges närområde. Detta påverkar inte bara Sverige utan hela Europa. Vi ser liknande mönster i andra delar av världen där flera länder genomför cyberangrepp mot svenska intressen i olika syften. Förutom hotet från främmande makt har vi dessutom olika kriminella grupperingar och andra aktörer som av olika anledningar nyttjar cyberangrepp för att uppnå sina mål.
Vi kan inte längre låtsas om att vi blir förvånade så fort ett cybersäkerhetsangrepp uppdagats. Vi måste inse att cyberangrepp är här för att stanna. Skadlig kod, ransomware, social engineering, angrepp mot leverantörskedjor, DDoS och phishing är några begrepp och angreppsmetoder som har varit vanligt förekommande de senaste två decennierna. Helt nya typer av cyberangrepp kommer dyka upp och tidigare kända kommer utvecklas och ändra form över tid, men de kommer inte försvinna.
Det pågår idag mer arbete inom cybersäkerhetsområdet i Sverige än någonsin. Inte minst ett arbete med att rusta upp vårt totalförsvar och att Sverige nu är en medlem i Nato där vi vill vara en solidarisk, engagerad och trovärdig allierad. Det talas mycket om att totalförsvaret är beroende att kunna hantera cybersäkerhetsangrepp men den grundläggande förmågan behöver genomsyra hela samhället i alla nivåer.
En förutsättning för att lyckas vidta rätt åtgärder är att inse och acceptera att den cybersäkerhetshotbild vi nu ser är det nya normala och vi måste agera därefter. Vidare behöver vi öka kompetensen inom cybersäkerhet, samarbeta över sektorer och våga sträcka ut handen till alla som behöver det i samhället.