Nätverk – härva, snara eller gyllene väv? Det var rubriken för dagen och programrådet hade satt ihop ett mycket spännande program med dessa olika vinklar.
– Jag har olika nätverk för olika sammanhang, bland annat för att förankra saker, ett annat för att sortera tankar och flera andra, sa Annie Lööf som inledde dagen med att bjuda på sin blick på nätverket.
Den före detta partiledaren gick även in på vikten av personligt ledarskap och sin personliga resa. Från när hon personröstades in i riksdagen, som den mandatperiodens yngsta riksdagsledamot och som Centerpartiets yngsta partiledare med sina då 28 år, till nutid.
– För mig är det viktigt att stå upp för mina värderingar, även när det stormar. Det var även ett ord jag fick med mig tidigt från politikerkollegan – Carl Bildt (M) – han sms:ade mig när det stormade i början. Stå kvar. Det folk minns är det som står kvar, detta säger Lööf och imiterar Bildts karaktäristika sätt att prata.
Olika vinklar på nätverk
Tvära kast på scenen från Annie Lööf till journalisten, författaren och numera nyhetschef för SVT Sport, Johanna Bäckström Lerneby. Hon berättade om arbetet med sin bok: ”Familjen – Vissa säger maffia, själva kallar de sig problemlösare”. En helt annan form av nätverk får man väl ändå säga, men nätverket har kanske ännu högre betydelse här. Även om ordet nätverk inte används i den kontexten som hon skriver om. I boken beskriver hon en familj som kontrollerar Angered, förort till Göteborg. Boken tecknar en allvarlig bild av en bit av Sverige i dag. När man inte tror på en rättsstat utan löser ”problem” genom medling. Och styr med järnhand.
– Jag visar inte den här bilden för att visa hur tuff jag är, utan det är en väldigt tydlig bild av vad en exempelvis 28-årig socialsekreterare möter när hon gör hembesök. Ofta är det även en advokat närvarande vit dessa tillfällen. En advokat som läser upp familjens rättigheter, säger Bäckström Lerneby när hon visar en av bilderna som togs när hon intervjuade familjens överhuvud hemma i hans lägenhet. På bilden ser vi henne tillsammans med den äldre mannen och med sitter även fem andra män i olika åldrar.
Från spioner till digitalt nätverk
Emelie Staaf, head of Security Vetting and Support på SAAB, satte tonen med att visa ett klipp från spionserien ”The Americans”. Utöver en överblick om vilka utmaningar som vi i Sverige står inför förklarade hon hur vi definierar en spion, eller insidern, och de gemensamma personlighetsdrag som utmärker påkomna spioner.
– Märk att dessa kriterier har satts upp i att patriarkalt sammanhang. Av de som uppdagats är 95 procent män och det är så här vi tänker oss dem – säger hon och visar bild på idel välkända spioner, alla män. Efter detta berättar hon historien kring åtta kvinnor som uppdagats som spioner.
Däribland kan nämnas Tatiana Umerenko, bibliotekarie på den ryska ambassaden i Stockholm, vars mål var Volvo och Scania. Där hon tillsammans med sin man lyckades värva en insider hos Scania.
Innan det var dags för prisutdelningen fick deltagarna även lyssna till ett energigivande tal av nätverksproffset Ida Texell, kommundirektör Upplands-Bro kommun, panelen som pratade kring nyttan av nätverk både för karriären och den personliga utvecklingen. Utöver detta bjöd en av Sveriges främsta LinkedInexperter – Linda Björk – på en lektion i att utnyttja det digitala nätverket som ett proffs.
– Här har du möjlighet att nätverka med fem miljoner människor från olika delar av världen. Vilket även innebär att du har väldigt liten tid på dig för att påverka och visa vem du är, säger Linda Björk.
Ett handfast tips till alla är att titta på sin profilsida och utnyttja de möjligheter som finns för att träffa rätt i nätverkandet.
Tydlig förebild prisades
Innan det avslutande minglet tog fart var det så dags att dela ut Qnetpriset 2023 – ett pris som instiftats för att bidra till ökad kompetens och för att stärka kvinnor inom säkerhetsbranschen.
Priset gick till Kristiina Mellin, säkerhet- och beredskapsspecialist på Trygg-Hansa Group, så här svarade hon på frågan hur det känns:
– Jag blev både smickrad och glad, och väldigt överraskad! Och på din fråga om det är viktigt med utmärkelser likt denna svarar jag att det är viktigt att synliggöra prestationer som är bra för branschen, och inspirerande att arbete som görs ideellt uppmärksammas, säger Mellin.
Tycker du det är viktigt med ett kvinnligt nätverk i säkerhetsbranschen?
– Nätverken existerar för att behovet finns. Erfarenhetsutbytet är ovärderligt och man kan göra mycket nytta tillsammans. Jag har varit med i Qnet men är just nu aktiv i andra nätverk så tiden har inte riktigt räckt till. Det vore fint om nätverken samverkade mer med varandra :-).
Nomineringen lyder:
”Kristiina Mellin vinner Qnetpriset 2023 för sin gedigna kunskap och erfarenhet av fysisk säkerhet, krishantering och kontinuitetsplanering.
Hon har arbetat självständigt inom branschen i många år och med koncernsäkerhet i hela Europa, är välutbildad och har haft styrelseposter på flera nivåer. Hon har en otrolig energi och ett fantastiskt engagemang, är framåtlutad och strävar alltid efter utveckling i alla dess former.
Därför är Kristina Mellin en kvinnlig förebild inom säkerhetsbranschen och en värdig vinnare av Qnetpriset 2023.”
Övriga finalister var Carolina Angelis, senior rådgivare, Truesec Human Threat Intelligence, och Sara Israelsson, säkerhetshandläggare på Länsstyrelsernas IT-avdelning.
Se mer bilder från dagen hos Qnet: