Sveriges Radio har sedan starten 1925 haft en viktig roll både inom totalförsvaret och det civila försvaret. Det handlar i första hand om att finnas närvarande och att kunna nå ut med information till allmänheten i fredstida kriser men också under högstaberedskap.
– Vi finns på 50 platser i Sverige, sänder parallellt i 25 lokala kanaler i 9,5 timmar varje vardag och rapporterar kontinuerligt från samtliga av Sveriges 290 kommuner. Vi ska framförallt kunna sända Viktigt meddelande till allmänheten (VMA), men också annan information via våra P4-kanaler, som är våra beredskapskanaler, säger Anna Svedberg.
Anna Svedberg har en lång erfarenhet från säkerhetsbranschen och har tidigare varit anställd hos polisen, Säkerhetspolisen samt verkat som säkerhetschef på Arlanda för Swedavia.
– I mitt fall finns det ett starkt intresse för samhällsviktig kärnverksamhet. Jag tycker att det är intressant att träffa människor med uppdrag som är skilt från mitt, samtidigt som det är roligt och utmanande med ramverk och regelverk kring denna typ av verksamhet.
I oroliga tider har inte bara upprustningen av totalförsvaret varit en het fråga. De journalister som rapporterar om oroligheterna blir dessutom allt oftare utsatta för hot och hat, dels digitalt men till viss del även fysiskt.
– Vårt uppdrag är att granska och rapportera, även om sådant som kanske inte alltid är helt populärt i alla läger – vilket kan visa sig genom hot och hat. Men jag har förmånen att jobba med ett gäng experter i mitt säkerhetsteam som är vana att hantera riskbedömningar. Sedan handlar det förstås om att utbilda, dels för journalister i Sverige, dels för de korrespondenter som befinner sig utomlands, och då ofta i högriskområden, säger Anna Svedberg.
– VI har en personsäkerhetsutbildning som alla våra journalister genomgår. Sedan har vi en mer omfattande utbildning för dem som ska åka utomlands. SR har Nordens största utrikeskorrespondentnät så det rör sig om många personer på flera platser.
Hon framhåller återigen riskbedömning som ett viktigt verktyg.
– Det bästa sättet när man ska planera är att alltid ha en nära dialog med kollegorna som ska ut och jobba. Vad ska de göra och vad vill de göra? Och hur möjliggör vi tillsammans genomförandet av en bra intervju med rätt säkerhetsnivå? Det tillhör en av våra vanligaste arbetsuppgifter.
Vad gäller cyberattacker och desinformation, något som också ökar ständigt, tror Anna Svedberg på att värna om grunduppdraget – att leverera pålitlig och oberoende journalistik. Att motverka desinformation med information, helt enkelt.
– Vi måste ta cyberattacker, påverkanskampanjer och desinformation på allvar, precis som så många andra i samhället. Cyberattacker är något som vi sett ökar och här jobbar vi med mycket utbildning av vår personal. Vad gäller påverkanskampanjer så tror jag vi bäst står emot genom att leverera vår journalistik. Vi har rutinerade arbetsledare ute på våra stationer och reportrar med djupa kunskaper inom det de bevakar – det finns en robusthet som står stabil. Sedan måste vi förstås öva och fortsatt utveckla oss, avslutar hon.