Igår rapporterade Sveriges Radio att Polisen säger nej till Uppsala kommuns ansökan om att utöka området där ordningsvakter får patrullera i centrala Uppsala. Tvärtom så blir området mindre och splittras upp.
Kommunen önskade fördubbla området där ordningsvakter får patrullera, ett område som skulle sträcka sig från Fyrisskolan till Kap-området och upp till Kvarngallerian. Men Polisens rättsavdelning Region Mitt avslog önskningen och beslutade att området istället skulle sträcka sig till Vaksala torg, Stationsområdet och begränsas av Bangårdsgatan, S:t Olofsgatan och Fyrisån. Stadsträdgården, Fyrisskolan, Katedralskolan och parken bakom Carolina Rediviva kommer dessutom ingå som egna öar, rapporterar Sveriges Radio.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
– Jag är väldigt förvånad, och lite upprörd förstås. Vi får laga efter läge och använda ordningsvakterna efter det tillstånd vi har. Men utgångspunkten är att vi ska ändra det här beslutet, säger kommunalråd Erik Pelling (S).
Och han får medhåll från Moderaterna i Uppsala:
– Det är väldigt olyckligt. Vi måste se om vi kan påverka polisen på nationell nivå, ta upp det i riksdagen och kanske försöka påverka regeringen, säger kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M) till Sveriges Radio.
Li Jansson, branschchef och vice vd Säkerhetsföretagen, anser även hon att beslutet är olyckligt.
– Satsningen på ordningsvakter har haft god effekt. En framgångsfaktor har varit just rörligheten – att ordningsvakterna kan gå till de platser där ordningsstörande personer uppehåller sig och hantera situationen där. Att ha ett stort område innebär en hög beredskap att kunna anpassa insatserna om de ordningsstörande personerna flyttar på sig. När området krymper minskar flexibiliteten vilket riskerar att öka otryggheten. Beslutet verkar utgå från de platser otryggheten historiskt observerats på, men man missar att gärningspersonerna ju lätt kan flytta på sig. Nu kan de flytta sig ett par hundra meter och plötsligt kan ordningsvakterna inte följa med, säger hon.
Vad innebär detta för samarbetet mellan Polisen och branschen?
– Polischefen i Uppsala beklagar beslutet, så frågan är om ens Polisen är enad i frågan. Vi har historiskt haft ett bra samarbete mellan Uppsalapolisen och ordningsvakterna lokalt, och det kommer fortsätta. Generellt ser jag också att branschen håller på att bygga upp ett väldigt bra samarbete med Polisen på både nationell nivå och i många kommuner, så oavsett hur enskilda bedömningar som görs angående förordnande områden ser jag inte att det försämrar vårt samarbete, avslutar hon.