Från vänster:
Jaak Akker, ordförande SIG Security
Hur har din uppfattning av begreppet säkerhet förändrats genom åren som du arbetat med det?
– Under de gångna 25 åren har informationssäkerhet förändrats från nördars njutning på stora organisationer till något som angår alla. Avgörande har varit utvecklingen av formell styrning som började med svensk standard 627799 år 1998 till den internationella och EU-präglade reglering vi har idag. Orsaken är Internet, cyberrymden. Detta har erkänts även av riksdagen som år 2018 stiftade en lag som innebär att även Sveriges säkerhet är beroende av tillgänglig, riktig och konfidentiell information.
Kristiina Melin, ordförande ASIS
I dagens samhälle, när alla pratar säkerhet – hur svårt är det att utse en säkerhetsprofil?
– I dagens samhälle, när alla pratar säkerhet – hur svårt är det att utse en säkerhetsprofil? Går det ens? Det är en ynnest att få välja bland många bra kandidater, men självklart svårt att utse EN. Jag skulle säga att det är ett angenämt problem för juryn!
Lotta Eriksson, ansvarig för säkerhets- och ekonomiutbildningarna på Företagsuniversitetet
Du har ju suttit med några år nu som jurymedlem – vad är det första och största du tittar efter när ni ska utse Årets Säkerhetsprofil?
– Det vi alltid letar efter är en person som brinner för säkerhet och/eller trygghet och som med ödmjukhet och målmedvetenhet tar sig an sitt arbete eller uppdrag. Det får gärna vara en person som aktivt bidrar till utveckling och som på något sätt gjord sig känd för sitt engagemang.
Jenny Persson, publisher och ansvarig utgivare för Aktuell Säkerhet
I egenskap av ansvarig utgivare för branschens största säkerhetstidning – varför är det viktigt att utse en säkerhetsprofil årligen?
– Det finns så många i den här branschen som gör sådana fantastiska insatser och att få vara med och lyfta några varje år känns väldigt bra. För alla tre som nomineras är alltid goda förebilder som gör insatser för branschen. Vill bara poängtera det. Jag tror att det tillför något bra till branschen, något att samlas kring och kanske stanna upp en stund och fundera på allt bra som görs inom säkerhetsbranschen. Min upplevelse är att branschen befolkas av många som vill bidra till ett bättre samhälle och det vill vi vara med och lyfta.
Lina Ilmrud, ordförande Qnet
Vilka egenskaper besitter en god säkerhetsprofil i dina ögon?
– Jag anser att en värdig säkerhetsprofil är en person som är givmild med sin kunskap både mot kollegor och tillbaka till branschen, och i bästa fall även fungerar som en folkbildare även utanför branschen.
Infällda från vänster:
Johan Sjöberg, säkerhets- och försvarspolitisk rådgivare, Svenskt Näringsliv
Säkerhet är ett ord på mångas läppar och många sig otrygga. Hur kan branschen hjälpa till här?
– Ryggraden i Sveriges säkerhet, försörjningsberedskap och totalförsvar är företagen. Företagen är samhället och samhället är företagen. Branschen är en helt avgörande del i att skapa ett robust, säkert och tryggt Sverige. Framgångsrika och konkurrenskraftiga företag är en förutsättning för ett starkt samhälle.
Melina Melin, Årets Säkerhetsprofil 2023
Du vann utmärkelsen förra året – vad har det betytt för dig och ditt arbete?
– Mycket! Det är många år av hårt arbete så det känns naturligtvis fint att ha fått denna utmärkelse! Ger mig kraft att fortsätta och inte ge upp.
Richard Buske, ordförande Secnet
Hur har begreppet säkerhetsprofil utvecklats under dina år i juryn som ska utse Årets Säkerhetsprofil?
– Under min tid i juryn för att utse Årets Säkerhetsprofil har jag sett en tydlig utveckling i begreppet säkerhetsprofil. Från att ha fokuserat främst på traditionella metoder och tekniska lösningar har vi sett en ökad betoning på holistisk säkerhet, vilket innebär att man inte bara ser till tekniska aspekter utan även tar hänsyn till mänskliga faktorer, organisatoriska processer och samhällspåverkan. Det har också varit en trend mot att inkludera digital säkerhet och dataskydd i definitionen av en säkerhetsprofil, med tanke på den ökande digitaliseringen och cyberhotens komplexitet. Sammantaget har utvecklingen lett till en bredare och mer dynamisk syn på vad som utgör en framstående säkerhetsprofil, vilket speglar det ständigt föränderliga landskapet inom säkerhet och riskhantering.
Utmärkelsen Årets Säkerhetsprofil går till en person med ett hängivet intresse för säkerhetsfrågor och som med stort engagemang och gedigen kunskap verkar inom säkerhetsbranschen.