• Digital säkerhet
  • Traditionell säkerhet
  • I FOKUS
  • Evenemang
  • Nyhetsbrev

Rekordmånga deltog på Säkerhetsgalan

Gårdagens säkerhetsgala lockade över 200 personer som lyssnade, nätverkade och firade med galans pristagare. Från scenen på Berns avhandlades säkerhetsläget såväl i Sverige som i omvärlden – det var mycket fokus på Ryssland och Kina.

-

Chefen för MUST – Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Thomas Nilsson.

Deltagarna fick lyssna till en kunnig skara under eftermiddagen och kvällen. Programmet tog fart med det större och bredare perspektivet för att sedan konkretiseras ner till säkerhetschefens vardag med Pär Rylander – säkerhetschef och tillika avdelningschef Verksamhetsskydd och lokaler på Arbetsmiljöverket.

Generallöjtnant Thomas Nilsson, ny chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten – MUST var först upp på scenen. Att osäkerheten har accelererat de senaste åren på grund av Rysslands pågående anfall mot Ukraina, konstaterade han ganska tidigt. Men det som påverkar geopolitiken mest av allt är rivaliteten mellan Kina och USA.

– Den leder mot ökad teknologisk särkoppling, världen delas upp i skilda teknologiska sfärer. I den måste Sverige orientera sig. Globaliseringen är död, sägs det, och i dag har vi en annan global verklighet.

Han poängterade att Sverige måste vara beredd på att kunna freda oss. Handgripligen.

Dagens moderator Eva Hamilton intervjuar Mollie Saltskog, Daniel Stenling, Säkerhetspolisen, Carolina Angelis, Truesec, Eva Hamilton och Thomas Nilsson, MUST.

Nytt att privatpersoner kan ha stor påverkan på krigföring

”Att privatpersoner kan göra en bedömning som påverkar ett attackerat lands möjlighet att försvara sig, det är ett nytt fenomen.”

Mollie Saltskog, The Soufan Group.

Näst upp på scen var Mollie Saltskog, underrättelseanalytiker vid The Soufan Group och senior expert på sambandet mellan terrorism och geopolitik. Hon pratar kinesiska och har bott i Kina i många år. Hon bjöd på en omvärldspolitisk spaning med utgångspunkt: Från terrorhot till stormaktshot. Hon tog bland annat upp hur privatpersoner plötsligt kan agera på den geopolitiska marknaden och tog Elon Musk som exempel. Hur han genom sina Starlinksatelliter hjälpt Ukraina, men när de bad om hjälp för en speciell operation betraktade han det som Pearl Harbor och ville inte vara delaktig i en sådan krigshandling.

– Att privatpersoner kan göra en bedömning som påverkar ett attackerat lands möjlighet att försvara sig, det är ett nytt fenomen.

Hon menade också att relationen mellan Kina och Ryssland kommer att ha störst konsekvenser för omvärlden de närmaste hundra åren.

Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage, fokuserade på nationell säkerhet och vilken skada insiders kan åsamka svenska verksamheter.

– Vår yttrandefrihet och tankar om individens rättigheter är, om än fantastiska, inte norm i världen. Den är svår att gifta med andras syn på saken. Vi har svårt att möta den typ av filosofi som finns där.

Det alla länderna, eller om man så vill främmande makterna, har som gemensamt intresse är den svenska innovationen, eftersom vi som land ligger i framkant – enligt Patent- och registreringsverket tvåa i världen förra året. Enligt Daniel Stenling måste vi sprida insikten att kontraspionage är så mycket mer än dömda spioner.

Hotet från insidan – den mänskliga faktorn

Carolina Angelis, som har en bakgrund inom den militära underrättelsetjänsten och nu arbetar som konsult hos Truesec, följde upp Stenlings programpunkt genom att fokusera på hotet från insidan och den mänskliga faktorn. Hon förklarade att spioner tyvärr inte smyger i lobbyn i trenchcoat längre och det handlar långt ifrån bara om illegalister – kollegan på jobbet som har det lite besvärligt med lånen kan vara intressant. Det är nämligen inte okänt att den som på bästa sätt försökt skydda sina värden mot attacker utifrån funnit att läckan kommit inifrån.

– Det finns många spionärenden och de vi kan läsa om är bara toppen av isberget, för därunder finns de som ännu inte avslöjats och de som av olika skäl inte blir offentliga, sa hon från scenen och gick vidare med vilka som kan vara de mest troliga gärningsmännen i spionärenden.

Säkerhetschefen som möjliggörare

Moderator Eva Hamilton intervjuar journalisten Bert Sundström, Pär Rylander, Arbetsmiljöverket, Jahkini Bisselink, GenZ om GenZ, galans sponsorer på scen som svarar på tuffa frågor från dagens moderator.

”Du behöver förstå affären, lägg inte på Ett säkerhetsraster direkt och var konkret.”

Pär Rylander, Arbetsmiljöverket.

Pär Rylander – säkerhetschef och tillika avdelningschef Verksamhetsskydd och lokaler på Arbetsmiljöverket – talade om hur säkerhetschefen blir en möjliggörare för affären. Säkerhetschefens ansvar och mandat ökar och förflyttas mot mer vara en strategisk resurs i verksamhetens ledning snarare än att vara specialist. Pär Rylander berättade om hur han bygger upp nya säkerhetsorganisationer och hur han ser på yrkesrollen som en möjliggörare.

– Du behöver förstå affären, lägg inte på ett säkerhetsraster direkt, och var konkret när du lägger på säkerhetsaspekten. Jag skulle inte säga – för att det står så i lagen. Var konkret med vilka åtgärder som krävs.

Gen Z om Gen Z

”2025 kommer 70 procent av världens arbetskraft att vara Gen Z. Ändå verkar det svårt att attrahera och behålla oss, eftersom vi ställer krav.”

Jahkini Bisselink, Whetson.

Nu gör Generation Z entré på våra arbetsplatser. Det handlar om de som är födda mellan 1995 och 2010 och som har växt upp i en digital värld med terrorhot, klimatutmaningar och en pandemi. Hur har omvärlden påverkat dem i deras roller som medarbetare, kollegor – och så småningom som chefer?

Jahkini Bisselink gästade Sverige exklusivt för Säkerhetsgalan för att ge förstahandsinformation om GenZ. Hon är född 1999 och tillhör därmed själv den generation som hon är expert på. Jahkini har i sin roll som FN-ambassadör givit de unga en röst internationellt. Hon har dessutom en masters i Crisis and Security Management.  Den här programpunkten bröt av på ett härligt sett med en hel del skratt och många goda insikter. Men det vara inte bara underhållande utan även en hel del allvar om den verklighet som den nya generation som växer upp i med klimathot, krig och digitaliseringens hot och så klart möjligheter.

– 2025 kommer 70 procent av världens arbetskraft att vara Gen Z. Ändå verkar det svårt att attrahera och behålla oss, eftersom vi ställer krav, noterade hon efter att ha testat publiken på deras emoji-kunskap.

Vart är Ryssland på väg

Sist ut på scenen – innan det var dags för galamiddag, underhållning och prisutdelning, det var Bert Sundström, journalist och utrikeskorrespondent. Han och konferencieren, tillika forna chefen, Eva Hamilton diskuterade hans karriär i några av de svåraste länderna i världen. Som Ryssland. I sitt värv som utrikeskorrespondent har han nästan blivit mördad, och konstaterade från scenen att skyddet för journalister har förändrats. I dag kan de till och med vara måltavlor.

– I forna Jugoslavien på nittiotalet hade vi hjälm och skottsäker väst och färdades i pansarbilar, och det var det. Sedan har både stödet och personalens kompetens utökats, även om det har varit lite upp och ned.

Avslut under pompa och ståt

Från vänster ser vi de tre nominerade, Melina Mellin, Minou Sadeghpour och Björn Appelgren och Melina Mellin som taget emot priset Årets Säkerhetsprofil och Framtidens Säkerhetstalang Jonatan Hugemark.

Som sig bör avslutades kvällen under pompa och ståt med galamiddag under Berns maffiga kristallkronor som bjuder på en magnifik inramning när det är dags att lyfta och hylla branschprofiler. Säkerhetsgalan är utöver kunskapslyftande även ett tillfälle att fira goda förebilder från branschen. En bransch som under det senaste året har ställts inför större utmaningar än någonsin. Här finns det många som inte tvekat att tänka nytt, tänka större samt gått in med en arbetsinsats större än någonsin. Och deltagarna fick tillfälle att fira lite extra med fyra branschpersonligheter.

Som Lotta Eriksson, Företagsuniversitetet, sa från scenen så är alla tre nominerade vinnare som varje dag gör en insats för ett tryggare och säkrare samhälle. Stort grattis Minou Sadeghpour, 4C Stretegies, Björn Appelgren, Internetstiftelsen, och Melina Mellin, Södertälje sjukhus som är årets tre nominerade.

Utmärkelsen Årets Säkerhetsprofil delades ut till Melina Mellin som under sina tio år på Södertälje sjukhus har byggt upp en välfungerande säkerhetsorganisation från grunden. Läs mer här:

Och för femte gången delades även utmärkelsen Framtidens Säkerhetstalang ut – ett pris som instiftats av Företagsuniversitetet och Aktuell Säkerhet i samarbete med ASIS Sweden. I år gick priset till Jonatan Hugemark, Pinkerton. Läs mer här:

I nästa nummer av Aktuell Säkerhet och hos Företagsuniversitetet kommer det finnas mer att läsa från galan.

Säkerhetsgalan arrangeras av Företagsuniversitetet och Aktuell Säkerhet tillsammans med premiumpartners. Något som även uppmärkasamades från scenen där representanter från sponsorerna bland annat svarade på frågor om rekryteringsbehovet och hur branschen kan locka fler.

Du kan teckna din prenumeration här:

REKLAMSAMARBETE

Lådan som förhindrar att mobilen spionerar

Att datorer och laptops måste ha ett bra skydd mot eventuella intrång är något som i dag är en självklarhet för företagens IT-avdelningar. Men...

FLER NYHETER

”Det kan vara skrämmande för organisationer att ta itu med cybersäkerhetsrisker”

Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.Efter många år i branschen kan jag konstatera att de flesta sakkunniga är överens...

REKLAMSAMARBETE

Kvantdatorsäker kryptering i framtidens försvar 

Det svenska samhället är en del av den digitaliserade världen, vilket för med sig effektivitet och frihet för både myndigheter och invånare. Tyvärr innebär...

Regeringen har utsett biträdande rikspolischef

Den 16 november 2023 utsåg regeringen Petra Lundh till ny rikspolischef med tillträde den 1 december 2023. Polismyndigheten är en stor och komplex organisation...

REKLAMSAMARBETE

Resiliens som drivkraft: Vårt uppdrag är att stärka samhället

Linnéa Holm, expert inom Cyber och digital risk på Advisense, har specialiserat sig på frågor om resiliens och organisationers förmåga att stå emot hot...

Före detta generaldirektör för Kustbevakningen ansluter till privat säkerhetsbolag

Nytillskotten syftar till att ytterligare förstärka med viktiga kunskapsresurser och utökad analysförmåga kring det försämrade säkerhetsläget såväl som förmåga att blicka framåt och ta...

Nätverk mot allvarlig brottslighet

Dagens samhälle präglas av många olika typer av allvarliga hot som i förlängningen kan påverka alla medborgare. Mot denna bakgrund startade EU-projektet EXERTER 2018.I...

REKLAMSAMARBETE

Digital transformation och utvecklingen av nätverkskameran

När den första nätverkskameran togs fram och utvecklades för många år sedan var det knappast ingen som kunde föreställa sig vilken kapacitet och potential...

Sverige, ett av hacktivismens huvudmål under 2023

Hacktivism är en form av dataintrång, med målet att främja politisk eller social aktivism genom spionage, sabotage, desinformation eller utpressning. Den mest drabbade regionen...

Vården mest utsatta branschen för cyberattacker i Sverige – säkerhetsåtgärder krävs

Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.Vården har varit en av de mest utsatta branscherna för cyberattacker i Sverige under...

Nytt center mot arbetslivskriminalitet har öppnat i Stockholm

– Centren är nav för myndigheternas gemensamma arbete mot arbetslivskriminalitet. Vi samarbetar i planering, genomförande och uppföljning av gemensamma kontroller och utifrån gällande sekretessregler...

Hemlig dataavläsning ovärderligt verktyg för åklagare

– Hemlig dataavläsning är ett bra verktyg för att komma in i telefoner i ett tidigt skede i utredningar som bland annat rör gängkriminalitet,...

Årets Wallenberg Academy Fellow forskar om arbetet för kvinnors rättigheter i komplexa säkerhetsmiljöer

Julia Zulver är verksam vid Universidad Nacional Autónoma de México och Oxford University, Storbritannien. Som Wallenberg Academy Fellow får hon forskningsfinansiering för fem år...

Prosero förvärvar finska JM Lukko 

JM Lukko erbjuder skräddarsydda system inom lås- och passersystem, dörrautomatik, larm- och övervakningssystem, brandskydd samt elinstallationer.  JM Lukkos 10 anställda utgår från de två kontoren...

AI gör desinformation mer trovärdig

Under årets tre första kvartal har Check Point Softwares forskningsorganisation CPR sett att 1 av 34 företag globalt har blivit utsatt för en ransomware attack, det...

Storegate lanserar ID-kontroll på distans

– Med Storegate ID-kontroll vill vi ge samma möjligheter för mindre företag att bygga trygga relationer till kunder och anställda som stora bolag kan....

Ny metod ska släcka batteribränder till sjöss

I dag har det dykt upp en helt ny brandrisk till sjöss, genom de nya laddbara batterierna, som fortfarande är ett delvis outforskat område,...

Trend Micro lanserar AI-driven cybersäkerhetsassistent

– Många säkerhetsteam har problem med den enorma mängd komplex information och data de möts av. Vårt svar på detta är Trend Companion som...

”Det kan vara skrämmande för organisationer att ta itu med cybersäkerhetsrisker”

Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.Efter många år i...