Syftet med den öppna hotbilden är att uppdatera den antagonistiska hotbilden som ingår i Svenska kraftnäts nationella risk- och förmågebedömningen för elförsörjningen. Hotbilden ska ses som ett komplement till Säkerhetspolisens ”Hotbild mot säkerhetskänslig verksamhet” som är mer generellt formulerad.
För att hotbilden ska vara tillgänglig för elsektorn är den öppen och baseras på öppna källor vilka bland annat innefattar publikationer från Säkerhetspolisen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Försvarsmakten, Försvarets radioanstalt och andra länders årsrapporter. Den här hotbilden kan bidra till att aktörerna själva skapar en egen hotbild anpassad till sin organisation och verksamhet, vilket i förlängningen kan underlätta för dimensionering av skydd.
Antagonistiska hot uppstår då en aktör har både avsikt och förmåga att genomföra skadliga handlingar riktat mot den skyddsvärda verksamheten. Eftersom en aktörs avsikt kan förändras snabbt, är en hotbild kortsiktig och behöver uppdateras löpande. Följande hotbild omfattar kända hot och den ska inte uppfattas som heltäckande för alla hot mot elförsörjningen som kan förekomma.