


Femme Defence startades 2017 av Louise Ask Holmbergm, Moa Linjer, Maja Norrman, Stina Gardell och Louisa Rabaeus som då alla studerade vid Försvarshögskolan. Nu har föreningen 86 medlemmar och visionen om ett mentorskapsprogram är i full gång.
När Aktuell Säkerhet skrev om Femme Defence första gången berättade vi att föreningen ska vara en plattform som syftar till att främja unga kvinnors ledarskap, föreningen vill få vara med och utveckla engagerade individer och grupper – samt att skapa utrymme för kompetensutbyte mellan unga driftiga kvinnor. Ett av föreningens långsiktiga mål var att skapa ett mentorsprogram i nätverket.
Hur långt har ni kommit med den visionen ni satte för fem år sedan?
– Det stämmer och det är roligt att i dag kunna säga att vi har omsatt visionen till verklighet. Vår verksamhet syftar till att skapa kompetens- och erfarenhetsutbyte mellan unga, drivna kvinnor i början av sina karriärer och etablerade kvinnor inom försvars- och säkerhetssektorn. Vi har skapat ett nätverk som vi är mycket stolta över och som vi fortsätter att driva och utveckla. Snart drar vi igång höstens mentorskapsprogram och som även i år består av en imponerande skara adepter och mentorer från universitet, näringsliv såväl som offentlig sektor, säger Louise Ask Holmberg ordförande i Femme Defence och assistent manager inom cyber risk hos Deloitte.
Vad är ni mest stolta och glada över?
– Som du nämnde innan så har vårt fokus från start varit att skapa en plattform med fokus på att lyfta och stärka kvinnor. Något som gör oss glada men som också lyfter behovet av Femme Defence är det ökade antalet medlemmar (86 i dag!) och kvinnor som söker sig till organisationen. Att Femme Defence också bjuds in att delta i olika sammanhang och samtal påvisar också att sektorn i stort ser ett behov av det vår organisation arbetar med. Det finns många saker som vi är stolta över men om vi ska lyfta några få så är det det fantastiska engagemang vi ser från medlemmar såväl som personer och aktörer utifrån. Och sen är vi givetvis också stolta över vårt mentorskapsprogram som allt mer tar form som ett ledarskapsprogram, säger Ebba Jeppsson, vice ordförande och konsult hos 4C Strategies.
Hur ser planen ut framåt?
Som en etablerad aktör inom denna sektor kommer vi fortsätta vårt arbete med att delta i debatter som rör jämställdhet, ledarskap och försvar- och säkerhetsfrågor. En annan viktig del i vår verksamhet är att ständigt identifiera nya möjligheter och utvecklingsområden för att nå en jämställd försvars- och säkerhetssektor. Vi kommer att fortsätta lägga mycket fokus på vår evenemangsverksamhet. En del av vår mission är att bidra till kompetensutveckling och vara ett forum för nätverkande, vilket vi gör genom olika typer av evenemang. Närmast möter vi en förhandlingsexpert. Det ser vi mycket fram emot, säger Louise Ask Holmberg.
Självklart ska fem år firas, hur firade ni?
–Det känns faktiskt ganska fantastiskt att det redan har gått fem år sedan organisationen grundades. Under kvällen blickade vi tillbaka på den resa som vi har gjort men framförallt talade vi om hur vi tillsammans kan ta organisationen vidare och förverkliga vår vision om en jämställd försvars- och säkerhetssektor. Vi är en medlemsstyrd organisation så detta är ett ypperligt tillfälle att fira den resa vi har gjort tillsammans, samtidigt som vi kan slå ihop våra kloka huvuden och blicka framåt. Givetvis slank även en och annan tårtbit ned och det blev även lite dans, säger Ebba Behre.
En av föreningens medlemmar Sara Carlstien berättar varför hon är med i föreningen.
– Jag är medlem för att få en bättre förståelse av försvars- och säkerhetssektorn och vad en kan jobba med. Men även vilka utmaningar och frågor som behöver adresseras för att främja jämställdhet och kvinnligt ledarskap i en sektor som i stor utsträckning domineras av män. Genom Femme Defence har jag byggt ett otroligt värdefullt nätverk med branschkollegor och även fått möjlighet att träffa en mentor och delta i organisationens mentorskapsprogram. Jag kan verkligen rekommendera Femme Defence till unga kvinnor som har ett intresse för försvars- och säkerhetsfrågor, säger Sara Carlstein, utredare hos Myndigheten för psykologiskt försvar.