SLR, den svenska branschorganisationen för lås- och säkerhetsföretag, slår nu larm tillsammans med 210 företag i säkerhetsbranschen. Det handlar om att ett i förtid utgånget patent på ett populärt lås kan orsaka konsekvenser och skapa otrygghet för likväl privathushåll som företag och myndigheter.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
Man vill varna för de risker som föreligger med att kopieringsskyddet för dessa nycklar löpt ut i förtid. Det är Dormakaba, en av de Sverigeledande låstillverkarna som tappat kopieringsskyddet på sitt lås Dorma DMS, och detta dessutom 13 år innan patentet egentligen skulle löpt ut. De som köpt låsen har gjort det i tron om att nycklarna till dessa kommer ha ett juridiskt och lagmässigt kopieringsskydd fram till 2030, vilket alltså redan sedan 2017 inte är fallet. Tillverkaren, som tidigare inte gått ut med adekvat information om händelsen, menar att det är en administrativ miss som föreligger att man mist patenten i förtid. Ett misstag som branschorganisationen SLR menar att man inte tar sitt fulla konsument- och kundansvar för och att såväl privatpersoner som juridiska personer därför kommer bli lidande.
I praktiken innebär det förlorade kopieringsskyddet att nycklar kommer kunna kopieras helt utan kontroll – och detta fullt lagligt.
–Krasst sett kommer det att bli möjligt för alla som till exempel utför RUT- och ROT-tjänster i de hem som har dessa lås att utan vidare gå och kopiera samtliga nycklar som tillhör detta hushåll, eller låt säga en hel bostadsrättsförenings olika nycklar. Detta utan att den som kopierar nycklarna, eller nyckeltillverkaren i fråga ens gör något olagligt, säger Benny Jansson, ordförande i SLR och förklarar vidare att de 1000-tals som har låset i fråga nu utsätts för en ökad risk för att obehöriga enkelt tar sig in med en helt lagligt kopierad nyckel/huvudnyckel.
Från tillverkarens sida har man sagt att det ” funktionellt och säkerhetsmässigt saknas både anledning till oro och skäl att byta låssystemen”. Man har också hävdat att det inte föreligger någon juridisk skyldighet att byta ut låsen. Det låstillverkaren erbjuder är att låsen kan bytas ut till nya patentskyddade lås, men mot en kostnad för kunden. Anmärkningsvärt är också att kunderna bara har tre månader på sig att utnyttja utbyteserbjudandet, detta samtidigt som tillverkaren inte heller har för avsikt att bredare informera allmänheten om det inträffade. Allt detta sammantaget är något SLR ställer sig ytterst frågande till.
Med bakgrund i detta vill nu SLR och deras 210 låsföretag att tillverkaren rättar till det som går att rätta till och därmed ser över och reviderar den presenterade åtgärdsplanen.