Många av oss arbetar hemma och troligtvis är hemmakontoret här för att stanna. Kanske inte fullt ut men som ett gott komplement till det traditionella kontoret. Men att arbeta hemifrån ställer höga krav på säkerheten. Samtidigt utvecklas skadlig kod i ett rasande tempo och traditionella antivirusprogram klarar inte längre av att hålla jämna steg. Från att ha varit en aktivitet för ensamma hackers har cyberkriminalitet utvecklats till en internationell miljardindustri med professionella och ytterst välorganiserade aktörer.
Attackerna riktas inte bara mot datacenter, varenda enhet som är uppkopplad mot ett företagets nätverk utgör en potentiell väg in i systemet. Vi måste därför gå bortom digitala skyddsmurar och skapa något flexibelt nog att kunna agera lika snabbt som de allt mer sofistikerade cyberattackerna. Säkerheten måste idag läggas på minsta lilla uppkopplade enhet ner på BIOS-nivå. Om säkerheten är förankrad i hårdvaran behövs fysisk åtkomst för att ta sig förbi och då blir det plötsligt väldigt mycket svårare för cyberattacker att komma åt data.
– Skadlig kod, som virus och malware, blir allt mer avancerad, säger Anna Josefson, Country Category Manager på HP. Det råder en obalans idag, cyberkriminella har börjat använda sig av artificiell intelligens för att skapa kod i en fart som inga mänskliga utvecklare kan matcha. På senare tid har vi sett en boom av nya, svårupptäckta koder. Enligt vissa rapporter genereras mer än 350 000 nya versioner varje dag.
Ligg steget före med artificiell intelligens
Ett traditionellt antivirusprogram fungerar genom att jämföra kod som den hittar med känd skadlig kod i en lista, vilket är anledningen till att antivirusprogram ständigt måste hållas uppdaterade. Skadlig kod vars så kallade signatur inte finns på listan kommer helt enkelt inte att kännas igen och antivirusprogrammet kan inte längre skydda.
HP Sure Sense använder artificiell intelligens för att identifiera hot som ingen ännu sett.
Djupinlärning, eller deep learning, innebär att en AI kan bearbeta ostrukturerad rådata och själv identifiera mönster och hot. Rent tekniskt går det till så att HP har stoppat en stor mängd skadlig kod i ett datacenter och där får AI:n ”självträna” sig på koden. AI-motorn i Sure Sense-agenten i kundens dator tar sedan ingen nämnvärd processorkraft, men är ändå extremt snabb och kan identifiera såväl kända som okända hot på millisekunder. Och till skillnad från ett traditionellt antivirusprogram, där signaturlistan ständigt måste uppdateras, arbetar Sure Sense perfekt även offline. Själva agenten behöver bara uppdateras ett par gånger per år.
HP Sure Sense är en del av den inbyggda säkerhet som HP implementerar på sina företagsdatorer. Sure Sense samarbetar med de inbyggda säkerhetsfunktionerna i Windows 10 och med HP:s Endpoint Security Controller, ett fysiskt och elektriskt separerat chip som styr säkerheten på hårdvarunivå. På så sätt kan du känna dig säker även från hemmakontoret.