StorPool
Denna bulgariska startup såg dagens ljus redan 2011. Då fokuserade verksamheten på primär lagring av data – i dag har man ändrat riktning en aning och sysslar i huvudsak med verksamhetskritiska molnlagringar på flera nivåer, bland annat backup. StorPool vänder sig främst till verksamheter som behöver blocknivålagring av sin data, som till exempel banker, och erbjuder dem en linjärt skalbar mjukvaruprodukt som kan förvandla standardservrar till avancerade lagringssystem och som inte kräver en speciell typ av hårdvara, utan är kompatibel med de allra flesta system.
PoINT Software & Systems
Kölnbaserade PoINT Software & Systems stammar från den holländska teknikjätten Philips. 1994 bröt de sig loss och började köra på solokvist och 2007 som tyskarna lanserade sin lagringsprodukt PoINT Storage Manager, en mjukvarubaserad lösning som fortfarande är företagets flaggskepp, om än uppdaterad. Storage Manager erbjuder lagring för arkivering, objektlagring, molnlagring, bandlagring samt optiska bibliotek. PoINTs produktportfölj innehåller dessutom Archival Gateway, en bandbaserad objektlagringstjänst. I höst kommer bolaget även lansera en mjukvaruvariant av Archival Gateway.
Storadera
Storadera är en startup som erbjuder lagring för arkiv och backuper. Deras lösning kan enkelt integreras med det säkerhetskopieringsprogram som kunden redan använder och med Estland som bas har man landat flertalet kunder i Skandinavien och Baltikum, bland annat svenska Dustin. i dagsläget har man ett datacenter i Estland, men det smids planer att etablera två till under det närmaste halvåret – ett i Nederländerna och ett i Storbritannien. Även om Storaderas huvudfokus för närvarande handlar om säkerhetskopiering är estländarna på tårna och utforskar aktivt andra användningsområden, som till exempel processer för CCTV samt så kallade ”tier extensions” för MSP:er (Managed Service Provider). Majoriteten av Storaderas medarbetare är utvecklare, en stor föredel för bolagets kunder då de enklare kan få hjälp med exempelvis felsökningar.
DataCore
Amerikanska DataCore erbjuder skydd av säkerhetskopieringsprocesser och bistår med ett aktivt arkiv som kan nås via vilken helst hårdvara företagskunderna föredrar. När man startade upp 1998 låg fokus på hårdvaruvisualisering, något man i dag även kan tillhandahålla via en mjukvarutjänst. DataCore har ett framgångsrikt facit och kan skryta med tretton raka år då man gjort vinst – inkluderat pandemiåren, då många av deras konkurrenter hade det mer kämpigt. Siktet står nu inställt på att ta sin mjukvarudefinierade lösning till nästa nivå och till så kallad ”edge computing”. Nyligen tillkännagjorde de den senaste versionen av sin prisbelönta lösning för objektlagring, Swarm, som vänder sig till media- och underhållningsapplikationer. Uppdateringen innebär en rad förbättringar, både när det kommer till lagring och hantering i de egna lokalerna och i det publika molnet, som till exempel hybridmolnaktivering, uppgraderad prestanda för videostreaming samt blixtsnabba metadatabaserade sökmöjligheter.
Nodeum
Nodeum är en belgisk startup som specialiserar sig på hybriddatalagring och bland deras målgrupper hittas exempelvis forskningsenheter, universitet, geospatial och media. Huawei och Oracle är båda ekosystempartners med belgarna, vilket bidrar till en flexibel överföring av data vid adaption av Nodeums tjänst. Tjänsten i sig består av en plattform som tillhandahåller automatiserad datamigrering, arkivering och skydd. I den automatiserade datamigreringsprocessen görs dessutom en översyn av den lagrade datan för att kunden hela tiden ska kunna flytta eller radera data som inte använts på länge och som bara ligger och tar upp plats – och med det utgör en kostnad. I januari 2023 planerar Nodeum att bygga ut sin tjänst genom att lägga till ett Bash kommandoraddsgränssnitt för REST-kommunikation (Representational state transfer) samt att fullt integrera AAI (Authentication and Authorization Infrastructure).