Flera tusen hade tagit sig till området Rising City när den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden höll ett unikt anförande via satellit på Roskildefestivalen i Danmark. Talet var på årets festivaltema, jämlikhet och mänskliga rättigheter.
Ungefär tvåtusen personer samlades under tisdagseftermiddagen framför en stor skärm uppmonterad på ett av festivalens campingområden för att ta del av vad Edward Snowden hade för budskap till dem. Mycket kretsade kring det ställningstagande Roskildefestivalen gjorde inför festivalen – att de skulle övervaka samtliga telefonsamtal och sms på grund av säkerhetsskäl – något som fick massiv kritik från festivalbesökarna. Men istället visade sig vara en del av ett konstprojekt tillsammans med Snowden och aktivistgruppen Yes Men.
– Vi har alla rätten att bli lämnade ifred om vi vill det, kommenterade Snowden till publikens stora jubel.
Vidare menade Snowden att man ska vara försiktigt med att lita på stora datorföretag när det kommer till information.
– I USA har regeringen rätt att ta del av all information som finns lagrad hos företag som till exempel Facebook och Apple, sade han.
Han pratade om fenomenet som metadata och ställde frågan om varför vi vet allt mindre om våra regeringar, medan de vet allt mer om oss.
Snowden fick även frågan hur en vanlig person ska kunna skydda sig från det övervakningssamhälle som vi lever i.
– Det allra viktigaste är att prata om det och att bry sig. Diskutera med din släkt och dina vänner, detta måste komma upp till ytan, svarade han.
Han tog dessutom upp de terroristattacker som nyligen skett i Orlando, San Bernardino och i Bryssel som exempel på hur övervakningssamhället skadar oss.
– Vid samtliga tillfällen har regeringen haft möjlighet att kontrollera dessa personer och förebygga det som hänt, men det har varit svårt att hitta dem eftersom att alla människor övervakas – ju fler personer, desto lättare är det att försvinna.
”Act of law” var en annan poäng Snowden hade i sitt anförande.
– Det är otroligt viktigt att stå upp för det man tror på och säga ifrån om något är fel. Bara för ett litet tag sedan var det till exempel olagligt att älska den man valt att älska beroende på vilket kön denna person har, men folk stod upp emot det och det ledde till en förändring.
Som avslutning fick en ur publiken, tioåriga Jacob från Danmark, ställa en fråga till visselblåsaren. Han undrade hur länge Snowden skulle få sitta i fängelse om han åkte fast.
– Som det ser ut nu kommer jag att få sitta tio år var för de tre brott som jag står åtalad för, så sammanlagt tre gånger din livstid. Men, det finns en stor risk att de väljer att åtala mig för mycket mer om den dagen kommer, så det handlar nog om minst en livstid, sade Snowden och log.
Slutorden innan länken bröts var:
– Jag tackar ödmjukast för ert stöd, men detta handlar inte om mig utan det handlar om oss. Om jag går ut och blir påkörd av en buss imorgon så var det ändå värt det. Det spelar ingen roll vad du gör, bara du gör något. Jag var knappast ensam om att tycka att något var fel när jag jobbade för NSA och CIA, men det är skillnad på att tycka något och att stå upp för något.
Text: Linda Kante