
Trots en växande upplevd hotbild har allmänhetens tilltro till beslutsfattares förmåga att skydda samhällsviktig infrastruktur minskat. I dag uppger 29 procent att de har ett ganska litet eller mycket litet förtroende för beslutsfattares förmåga – en andel som har växt med sex procent de senaste tre åren.
– Årets rapport som är framtagen tillsammans med undersökningsföretaget Radar understryker allmänhetens oro över hot mot Sverige. Samtidigt ser vi att beslutsfattares förståelse för cybersäkerhet är mognare än någonsin. Vi är alltså på god väg och måste fortsätta växla upp satsningarna på cybersäkerhet för att stärka motståndskraften, säger Johan Malmliden, vd och koncernchef för Omegapoint.
Säkerhetsläget i konstant rörelse
Rapporten pekar också på en intressant paradox. Trots att allmänhetens tilltro till beslutsfattares förmåga att skydda samhällsviktig infrastruktur minskar, förväntar sig ändå 85 procent av svenskar att få stöd av en myndighet vid händelse av en kris.
– Både allmänhetens växande oro och stora förväntan på myndighetsstöd i krissituationer är förståeligt. Med krig och geopolitiska spänningar, ny säkerhetslagstiftning och växande cyberkriminalitet är säkerhetsläget i konstant rörelse. För att öka tryggheten i samhället måste den offentliga sektorn, näringslivet och politiken utöka sitt samarbete för att tillsammans stärka Sveriges totala försvarsförmåga, avslutar Johan Malmliden.