Denna gång har I fokus valt att belysa något de allra flesta av oss har upplevt i närtid. När krisen slår till krävs det ett snabbt och metodiskt agerande. För vare sig det handlar om en pandemi, en terrorattack eller ett cyberangrepp så måste det finnas rutiner. Som Adam Nerell, CIO på Humana, uttryckte det när han berättade om hur hans bolag hanterade den cyberattack de utsattes för förra året: ”…jag fick panik en kort sekund, men för min del handlade det om att ta ett par djupa andetag och sedan konstatera att jag inte har tid att ha panik..:”
Peter Klarström på SRS är expert inom krishantering och leder en affärsenhet på SRS Security som heter Learning & Development. Han betonar vikten av att verksamheten måste ha en samsyn på vad en kris är och hur den definieras. Utan det går det inte att ta sig vidare, menar han. I intervjun med honom tipsar han även om hur det inom verksamheten bör finnas en färdig krisplan, i vilken det bland annat finna en klar och tydlig rollfördelning.
Ing-Marie Gren från Sveriges Lantbruksuniversitet kommer från en annan vinkel i krishanteringen när hon presenterar sin och sina kollegors studie kring hur viktigt det svenska viltbeståndet är ur en beredskapssynpunkt. Och så har Frida Pamliden och Lena Nitz på Svenskt Näringsliv spanat kring vad som kan göras när organiserad brottslighet slår till mot näringslivet – är det verkligen en fråga som bara berör de enskilda verksamheterna eller är den så pass allvarlig att den måste lyftas på nationell nivå?
Jag önskar er god läsning och en härlig sommar!
Linda Kante
Chefredaktör