
Det inträffar runt 6 000 hjärtstopp om året utanför sjukhus i Sverige. Genom hjärt-lungräddning överlever ungefär var tionde. Den siffran skulle kunna dubblas om tillgången på hjärtstartare var högre och fler kände till hur de ska agera vid ett hjärtstopp.
BFHS har arbetat fram ett lagförslag för att öka tillgången på hjärtstartare ute i samhället. Förslaget innehåller ett krav på hjärtstartare i bostadsområden, eftersom det är där 70 procent av hjärtstoppen inträffar. I dag finns de flesta hjärtstartarna på arbetsplatser och i andra slags offentliga lokaler.
– För att rädda en person som drabbats av hjärtstopp krävs att hjärt-lungräddning sätts in direkt. Med hjärtstartaren kan vi också få i gång hjärtat igen. För att klara detta måste hjärtstartaren finnas tillgänglig och kunna hämtas inom minuter. Det här är en fråga där politikerna genom enkla medel skulle kunna rädda väldigt många liv. säger Jonas Köpcke, ordförande i Branschrådet för Hjärtstartare i Sverige.
Lagförslaget tar avstamp i motsvarande lagstiftning som finns för brandskyddsutrustning i fastigheter. Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar med minst tio bostäder blir enligt förslaget skyldiga att sätta upp en hjärtstartare.
– Poängen är att hjärtstartaren ska vara lätt tillgänglig och finnas i trapphuset eller på annan gemensam plats. Det viktiga är sedan att alla som bor där känner till var den finns och kan hämta den så fort det bara går. Vi kommer nu att ta lagförslaget och ha det som utgångspunkt i diskussioner med de politiska partierna och andra berörda beslutsfattare, säger Jonas Köpcke.