Under vecka 39 passar flera kommuner på att öva olika kommunala verksamheter, som att laga skollunch utan el eller snabbt kunna ställa iordning samlingslokaler med grundläggande service till kommuninvånarna, så kallade trygghetspunkter.

Under de senaste åren med omvärldshändelser som pandemin, extremväder och kriget i Ukraina har allt fler svenskar i MSB:s undersökningar angett att de tänker mer på sina möjligheter att vara förberedda för en omfattande kris. Sedan 2019 har andelen som stärkt eller planerar att stärka sin hemberedskap ökat från 34 % till 45 %.

– Under de sex år som Beredskapsveckan genomförts har intresset vuxit stadigt. Styrkan i upplägget är att vi samlar många aktörer. Från kommuner, civilsamhälle och branschorganisationer till myndigheter och näringsliv. Veckan byggs också upp lokalt, nära medborgarna och genomförs kring relevanta budskap. Och det ger nu också tydliga resultat, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör MSB.

Många kommuner samarbetar med frivilliga försvarsorganisationer för att genomföra olika aktiviteter riktade till kommuninvånarna. Engagemanget är omfattande och kreativiteten stor för att på olika sätt lyfta beredskapen för kriser och krig och vikten av att öva.

– Det här är så bra och så viktigt! Att allt fler tar chansen att göra en insats för att öka sin beredskap handlar ju om att kunna ta ansvar både för sig själv och andra när något händer. I slutändan bygger Sveriges säkerhet och beredskap på alla oss som bor i vårt land, säger Charlotte Petri Gornitzka.