– Jag gillar att läsa spänningsromaner och hade just läst en roman av Dan Brown och en fackbok om hur matematik används i vardagen. Då fick jag idén att kombinera spänning och matematik. Jag upptäckte att det inte är så vanligt med sådana romaner och bestämde mig för att skriva en.
Hur gjorde du research kring just kryptering och IT-forensik?
– Att göra research är spännande. Jag läste på mycket och en bra utgångspunkt var polisromanen ”Hög nivå” som delvis handlar om dataintrång och är skriven av polisen och IT-forensikern Bo Norgren. Sedan läste jag ett par andra polisromaner skrivna av poliser för att få realismen, en del facklitteratur, en kandidatuppsats och en reportagebok om hackers. Jag hittade också en del intervjuer med poliser och IT-forensiker i radio, poddar och artiklar i nyhetsmedia. Det går att få tag på allmänna handlingar som förundersökningsprotokoll, domar, och olika rapporter från myndigheter som jag också läste. Sedan har jag diskuterat med personer i mitt nätverk med goda kunskaper inom kryptering. Engelskspråkiga Wikipedia har en del bra information också. Slutligen kontaktade jag Bo Norgren som till min glädje tackade ja till att korrläsa manuset ur ett IT-forensiskt perspektiv.
Boken tar upp ett känt matematiskt problem – hur insatt måste läsaren vara för att kunna hänga med?
– Det stämmer att ett av världens mest kända olösta matematiska problem har en betydande del i historien. Gillar man matematik så finns det en del referenser längs vägen, men man behöver inte kunna någon matematik alls för att läsa romanen. Den är i grunden en spänningsroman, men jag vet personer som inte brukar läsa spänningsromaner som också uppskattat boken.