Hur växte idén till boken fram?
– Jag och min man har bollat idén om en bok på preppertema under ett par års tid, särskilt när vi har varit lediga och ute och vandrat. Sen får jag så klart mycket inspiration från mitt jobb på 4C Strategies, där jag regelbundet leder övningar kring precis sådana här scenarier. Hur ska verksamheten upprätthållas om elen försvinner under flera timmar och viktig infrastruktur slutar fungera? Men i övningarna är det ofta en ganska hög strategisk nivå, i arbetet med boken har det varit väldigt intressant att mejsla ut hur en sådan händelse påverkar vanliga människor i verkliga situationer.
Varför var det viktigt för dig att skriva en bok om och för barn kring krishantering i deras vardag?
– För att kriser är en realitet som många inte är riktigt förberedda för. Jag tror att alla som har upplevt någon stor samhällskris de senaste åren, som stormen Alfrida, skogsbränderna sommaren 2018 eller terrordådet på Drottninggatan, kommer att känna igen sig i händelserna boken. Frågorna som uppstår när man plötsligt inte vet hur länge man är trygg i sitt hem, när vattnet i kranen sinar, mobiltäckningen försvinner eller föräldrar inte kan pendla till skola och förskola som vanligt och hämta sina barn. Det händer lyckligtvis inte ofta, men det händer. Om vi har diskuterat igenom det innan med familj, arbetskamrater och vänner har vi möjlighet att göra en plan och klara krisen bättre.
Att skriva för barn kändes väldigt nära till hands eftersom jag läser mycket för mina egna. De vill att det ska vara spännande, och jag vill gärna att det ska vara en välskriven bok som man lär sig något av, så det har jag försökt kombinera. Min förhoppning är att både barn och vuxna kommer att läsa och att det blir en bra grund för att prata om krisberedskap på ett konkret sätt. Faktum är att en av mina vuxna testläsare stack iväg och köpte vattendunkar så snart han hade läst ut boken. Jag hoppas på fler såna berättelser nu när den kommer ut i butikerna!
Det här är din debutroman – finns det redan nu tankar på att skriva fler?
– Absolut! Jag har redan planer på två uppföljare på krisberedskapstema med samma karaktärer, en om fjällen och en om havet. Sedan har jag lite planer på att skriva för mindre barn, även här om kris, men på ett mer lekfullt sätt. Dessutom ligger en riktigt otäck vuxenroman på tillväxt inne i huvudet. Det är kanske det jag saknar ändå, när jag skriver för barn. Att kunna dra på riktigt ordentligt med dramatiken. Säkert är många av de yngre läsarna modigare än jag, men det känns som att det finns en gräns för hur läskigt man får skriva för barn, ändå
Den 6 november finns boken i fysiska bokhandlar. Det går även att beställa direkt från Idus förlag (https://www.idusforlag.se/nar_varlden_slocknar) eller signerade exemplar via författarens hemsida: www.helenasoderblom.com.