
Allt medan tiden fortskrider ökar mängden data och i dag smäller vi upp otaligt antal servrar som tar upp både utrymme och energi. Och ett av de största problemen med dagens datalagring är att en stor andel data lagras, det vill säga skrivs, men aldrig läses igen – den ligger alltså bara och tar upp plats. Nu har det franska företaget Biomemory Labs, som stammar från Sorbonne-universitetet i Paris, tagit fram en teknik som gör det möjligt att lagra data på en så kallad DNA-drive, som med samma kapacitet upptar en bråkdel av den plats som ett datacenter gör.
DNA i det mänskliga genomet innehåller 6,4 miljarder bits av data per cell. Och under perfekta förhållanden kan DNA bevaras i hundratals eller till och med miljoner år utan att behöva kylas kommer därför inte att bli föråldrat, förklarar Pierre Crozet, CTO Biomemory Labs.
– När information lagras i DNA kodas den först. Därpå syntetiseras, sekvenseras och slutligen avkodas den. Microsoft Research och University of Washington var pionjärer inom tekniken och lyckades lagra 200 megabyte enligt denna metod mellan 2012 och 2018.

Användningsområden som man ser möjliga för DNA-lagring är offlinedatalagring, taggning samt autentisering. Framöver kommer även offsite molnlagring vara möjlig. enligt Biomemory Labs.
Det finns dock två problem med DNA-lagring i nuläget enligt Biomemory Labs stött på; dels är skriv- och läshastigheten i nuläget långsam i förhållande till andra lagringsmedia. Dels är det kostsamt – en megabyte kostar i dag omkring 1000 dollar att lagra på en DNA-drive. Samtidigt understryker Pierre Crozet att man fortfarande är i startgroparna med att utveckla tekniken och att detta därmed inte är prioriterade områden.
Han konstaterar att siktet är inställt på att en fullt utvecklad DNA-lagring med snabbare skriv- och läshastighet ska vara tillgängligt till ett pris av en dollar per terabyte år 2030.