Vad behöver företagen skydda sig mot under 2025? 

Artificiell intelligens kan vara till stor hjälp för företag, men har också gett nya möjligheter för cyberbrott. Vi som levererar it-lösningar till företag behöver som vanligt vara steget före. 

Ett hot att vara vaksam på är ”fileless attacks” – en typ av attack som innebär att angripare tar sig in i ett system utan att behöva installera skadlig kod eller få användaren att klicka på ett nätfiskemeddelande. Dessa typer av attacker gör det möjligt för cyberkriminella att stjäla inloggningsuppgifter och annan information som ger dem möjlighet att utföra flera intrång i framtiden, mot till exempel en molnbaserad applikation där en verksamhet sparat viktiga affärsdata. 

Enligt en rapport från SlashNext ökade även nätfiskeattacker (eller Phishing, på engelska) med 1265 % under 2023. Anti-Phishing Working Group (APWG) noterade nästan 1,3 miljoner nätfiskeattacker under andra kvartalet 2023, vilket är det tredje högsta kvartalsresultatet som de någonsin dokumenterat. 

Den här enorma ökningen av nätfiske är till stor del på grund av AI, där cyberkriminella använder tekniken för saker som att förfina stavning och komposition i sina e-postmeddelanden, vilket gör dem mer trovärdiga på olika språk. 

Ett av de största hoten för organisationer 2025 är Supply chain-attacker. Syftet med dessa är att utnyttja sårbarheter hos en organisations leverantörer eller samarbetspartners för att få tillgång till en större organisation. Detta gör dem särskilt destruktiva. Ett intrång i ett mindre, lokalt företag är illa nog, men det leder till ännu större skada när de når den större organisationen. Det är definitivt inte heller bra för det företag där attacken hade sitt ursprung. 

Lagstiftning för att motverka cyberhot 

Samtidigt som cyberhoten blir mer och mer komplexa, så arbetar såväl EU som enskilda länder med lagstiftning genom sina allt mer välfinansierade cybersäkerhetsmyndigheter. Exempelvis har NIS2-direktivet (Network and Information Systems Directive 2) införts för att skapa ett gemensamt regelverk, specifikt för att förbättra cybersäkerheten inom EU. 

NIS2-direktivet införs gradvis och kommer bland annat innebära att en obligatorisk klausul finns med i alla kontrakt för att specificera och dokumentera den aktuella leverantörskedjan. Företag som inte följer reglerna riskerar stora böter och påföljder. Detta förväntas göra en stor skillnad eftersom det ger bättre insyn och lyfter fram leverantörskedjan i lagstiftning. 

Mostyn Thomas, Pax8

Men självklart finns det mycket mer att göra för att motverka cyberhot, och cybersäkerheten 2025 kommer att vara komplex. Ledande experter från partners, leverantörer och MSP:er spelar en central roll i att ge organisationer det stöd som krävs. Inte minst för att stärka försvaret mot cyberhot och anpassa sig till den förändrade lagstiftningen som ska säkerställa att företagen tryggas.