En ny rapport från Svenskt Näringsliv visar att företagen förlorar åtskilliga miljarder på grund av brottsligheten. Hela sex av tio företag uppger att de har utsatts för brott. Lika många anser att brottsligheten är ett problem.
De mest förekommande brotten är så kallade massbrott eller vardagsbrott som innefattar stöld, skadegörelse och inbrott.
– Rapporten bekräftar tydligt den allvarliga problembilden vi såg i vår tidigare rapport för två år sedan. Det är positivt att media och politiker på senare tid lägger stort fokus på brottsbekämpning och talar om behovet av bättre förutsättningar för polisen att förhindra brott. Men risken är att man lägger mer resurser på specifika områden som skjutningar och sprängningar, och glömmer bort mängdbrotten mot företagen, som vår rapport visar är ett massivt problem, förklarar Karl Lallerstedt, ansvarig för säkerhetspolicyfrågor på Svenskt Näringsliv.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
Rent konkret kostar vardagsbrotten 40 miljarder kronor per år enligt Karl Lallerstedt. Visserligen är det lägre än de 50 miljarder kronor som redovisades i förra rapporten, men då har man fortfarande inte tagit hänsyn till de kostnader som utelämnas i statistiken, förklarar Lallerstedt.
– De direkta kostnaderna av brottsligheten för företagen överstiger 40 miljarder. Men de totala kostnaderna blir mycket högre om vi räknar med företagens utgifter för brottspreventiva åtgärder, försäkringskostnader och IT-kostnader och uteblivna investeringar och immaterialrättsliga brott, säger han.
För att vända den negativa trenden föreslår Lallerstedt att beslutsfattare och myndigheter tar ett större ansvar och inför ett bredare tag mot massbrotten.
– Vi kan inte fortsätta ha en acceptans av en omfattande nivå av massbrott. Det är viktigt att myndigheter som Polisen, Brottsförebyggande rådet och SCB kartlägger hur företag drabbas av brott och dess kostnader. Detta är en förutsättning för att prioritera dessa problem i relation till andra samhällsproblem. Trygghet är en förutsättning för näringslivet. Att minska företagens utsatthet för brott skulle ge en jättestor payback till statskassan, menar Lallerstedt.