Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribenternas egna.
Vartannat företag utsattes för brott under 2022 och näringslivets kostnader uppmättes till 100 miljarder kronor. Brottsvinsterna finansierar organiserad brottslighet och terrorism. Detta i en tid då vi befinner oss i ett mycket allvarligt säkerhetspolitiskt läge och Sveriges totalförsvarsförmåga behöver stärkas.
Vad händer när kriminella aktörer infiltrerar företagen, undergräver den ekonomiska stabiliteten och skapar osund konkurrens? Vad händer när företag utsätts för brott i hög utsträckning under lång tid?
På kort sikt drabbas företag av högre försäkringskostnader och behovet av att vidta skyddsåtgärder. På medellång sikt försvåras investeringar och expansionsmöjligheter för företag i vissa områden. På lång sikt riskerar den organiserade brottslighetens aktiviteter att störa marknadsmekanismerna vilket hotar både produktiviteten och tillväxten – en utveckling som riskerar näringslivets stabilitet och äventyrar svensk konkurrenskraft.
Näringslivets roll i totalförsvaret är helt central. Ett starkt näringsliv utgör den bästa förutsättningen för att staten ska kunna säkerställa Sveriges förmåga att vid fredstida kriser, höjd beredskap och krig, försörja samhället med kritiskt nödvändiga varor och tjänster. Som fullvärdig NATO-medlem är vår nationella trovärdighet och tillit viktigare än någonsin. Försvarsalliansen handlar inte bara om materiella värden; ett välfungerande näringsliv är en förutsättning för ett starkt försvar. Företagen, som står för infrastrukturen, försörjningen och logistiken, spelar en avgörande roll tillsammans med myndigheternas styrning för att skapa motståndskraft och långsiktig robusthet.
När kriminella aktörer infiltrerar företagsstrukturen, undergrävs den ekonomiska stabiliteten och skapar osund konkurrens. Brottsligheten exploaterar sårbarheter i olika typer av näringsverksamheter för att skapa vinning genom kriminella marknadsfördelar och för att stärka sin maktposition i samhället. Näringslivsaktörer måste i högre grad anmäla brott – det som inte syns finns inte för de brottsbekämpande myndigheterna. Samtidigt är den kriminella ekonomin så omfattande att det inte går att utreda bort den, utan det krävs förebyggande åtgärder som sätts in tidigare.
Näringslivets utsatthet för brott är en riskfaktor för upprätthållandet av ett robust totalförsvar och tiden då vi såg förbi företagens roll i upprätthållandet av nationell säkerhet är förbi. Låt oss därför, tillsammans med myndigheter och näringsliv, skapa förutsättningar för att säkerheten inte undermineras av kriminella aktörer. För att genomföra gränsöverskridande och innovativa åtgärder som höjer samhällets motståndskraft krävs en gemensam bild av vad nationell säkerhet omfattas av. Det är dags att intensifiera samarbetet – annars riskerar vi förlora outnyttjade synergieffekter.