Bilden är AI-genererad

I början av april släppte Cisco Talos, Ciscos organisation för forskning och analys av cyberhot, sin årliga rapport om utvecklingen inom cybersäkerhet. Rapporten ger en sammanställning av trender under 2024 och pekar ut riskområden som väntas bli centrala under det kommande året.

Enligt analysen från Cisco Talos förväntas cyberbrottsligheten fortsätta utvecklas snabbt under 2025, inte minst genom användningen av AI. Automatiserade verktyg gör det möjligt för angripare att identifiera sårbarheter i system på ett mer effektivt sätt, vilket kan leda till fler och mer avancerade attacker.

Rapporten pekar särskilt på riskerna kopplade till så kallad agentisk AI – system som agerar självständigt utan konstant mänsklig inblandning – samt på hot mot den infrastruktur och data som utgör grunden för AI-system.

Samtidigt används AI-teknik allt mer av säkerhetsbranschen själv. Genom att integrera AI i säkerhetsverktyg och arbetsflöden har organisationer kunnat förbättra sin förmåga att identifiera hot och automatisera hanteringen av incidenter.

– Tekniken används alltså av båda sidor, men medan säkerhetsindustrin fokuserar på att utveckla nya AI-drivna lösningar, använder cyberbrottslingar AI främst för att effektivisera befintliga angreppsmetoder, skriver rapportförfattarna.

Social engineering med AI-stöd

En växande trend är användningen av AI i så kallade social engineering-attacker. Det handlar bland annat om nätfiskemeddelanden (phishing) som genom AI får ett mer övertygande språk, personligt tilltal och ibland även innehåller syntetiska bilder, röster eller videor.

Än så länge finns det inga tecken på att mer avancerade AI-baserade attacker förekommer i större skala, men enligt Cisco Talos används tekniken redan av både statsstödda aktörer och kriminella grupper för att öka effektiviteten i attacker.

Kända varumärken används i bluffmejl

Rapporten listar även de företag vars varumärken oftast utnyttjas i nätfiske via spoofing, där e-post skickas med falska avsändaradresser. Microsoft Outlook toppar listan och används i 25 procent av dessa attacker. Andra ofta imiterade varumärken är LinkedIn, Amazon, Shein, Temu, Netflix och Spotify.

Anledningen är enligt rapporten enkel: hög varumärkesigenkänning skapar tillit – vilket ökar sannolikheten att mottagaren klickar på ett skadligt mejl.

– Det är ingen överraskning att dessa företag ingår bland hotaktörernas favoriter att imitera, skriver Cisco Talos.