
Virtual Reality Aggression Prevention Training (VRAPT) är en kognitiv beteendeterapibehandling som ursprungligen är utvecklad i Holland och har vidareutvecklats inom Region Kronoberg och den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Metoden syftar till att dömda våldsbrottslingar ska lära sig att hantera aggressioner, öka sin riskmedvetenhet och självkontroll. Med VR-teknikens hjälp kan deltagaren öva på strategier för att inte återfalla i aggressivt beteende och brott. Metoden har utvärderats av Lunds universitet på två Kriminalvårdsanstalter, med ekonomiskt stöd från Brå. Utvärderingen håller på att färdigställas och kommer att publiceras i erfarenhetsbanken på Brås webbplats när den är klar.
– Vi har valt att ge priset till projektet Behandling av våldsbrottsdömda kriminalvårdsklienter med stöd av Virtual Reality, där man arbetat med VRAPT, eftersom det visar på möjligheterna med att använda ny teknik för att skapa säkra miljöer för individer att utvecklas. Behandlingen är innovativ och kunskapen från utvärderingen gör det möjligt att sprida arbetssättet vidare i både Sverige och Europa, säger Charlotta Gustafsson, biträdande enhetschef, Brottsförebyggande rådet.
Juryns motivering
I projektet ”Behandling av våldsbrottsdömda kriminalvårdsklienter med stöd av Virtual Reality” får deltagarna under kontrollerade former träna på verkliga situationer, anpassade efter individen och dess behov. Projektet är både innovativt och forskningsbaserat och kopplar ihop människa med teknik och akademi med praktik, vilket gör det mycket intressant att sprida vidare.
– Vi är väldigt glada över att ha tilldelats det här priset och att få vara Sveriges representant i European Crime Prevention Award i december. I arbetet med VRAPT såg vi att behandlingen har potential i att minska aggressivitet, dysfunktionell känsloreglering och ilska hos målgruppen, säger David Ivarsson, doktorand i psykiatri, Lunds universitet och Märta Wallinius, enhetschef och leg. psykolog, Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, Region Kronoberg.