– Vi är oerhört stolta och det känns otroligt roligt för oss och övriga inblandade att få ett sådant erkännande av Stockholms stad. Priset står för bästa innovation och gruppen har under hela tiden jobbat för ett tryggare samhälle och förstått att det här är ett kraftfullt verktyg. Vi hoppas i och med detta att metoden kan få ännu större spridning.
Vad är Trygga Trappan?
– I ett samhälle där den organiserade brottsligheten växer och unga rekryteras in i kriminella kretsar, behöver vi nya lösningar för att bryta den negativa utvecklingen. När traditionella metoder som kameraövervakning inte räcker till eller fungerar, behövde vi tänka nytt. Trygga Trappan började som en gemensam idé om att ge polisen möjlighet att på välgrundad data rikta sina resurser till exakt tid och plats.
Det är en modern metod som kombinerar brottsförebyggande och brottsbeivrande arbete med insatser för att försvåra nyrekrytering till kriminella gäng. Genom att använda närvarosensorer har vi kunnat kartlägga och motverka kriminell verksamhet i trapphus och allmänna utrymmen.
Metoden är inte bara ett verktyg för att öka tryggheten för hyresgästerna, den försvagar även de kriminella nätverken genom att strypa deras intäkter och resurser.
Trygga Trappan har gått från idé till pilot och är nu en del av polisens arbetsmetoder. Den levererar resultat för polisen och därmed också för samhället och i förlängningen bostadsbolagen.
”Därför att vi började med det som många glömmer bort; Analysen!”
Varför tror ni att Trygga Trappan blivit så lyckad?
– Därför att vi började med det som många glömmer bort; Analysen! Den visade att tidigare metoder inte fungerade och att vi därför var tvungna att tänka helt nytt och innovativt. Det var också viktigt för det egna varumärket att det gick att lita fullständigt på underlagen. Analysen gav därefter en samsyn om var och hur arbetet skulle bedrivas. Tack vare samsynen och att metoden i grunden är GDPR-säker och ganska enkel, var det en tydlig sak att samlas runt. Vi upplever att det är enkelheten och löpande avstämningar som gjort samarbetet så lyckat.
Som samhället ser ut behöver vi alla hjälpas åt att bromsa den utveckling vi sett senaste åren. Forskningen som gjordes i samarbete med BRÅ, visar på tydlig verkan för samhället både vad gäller trygghet och brottslighet men även på samhällsekonomiska vinster. Det vill ju alla ha, så de uppmärksamma började höra av sig tidigt.
Vad händer nu?
– Metoden är implementerad och tack vare att den grundar sig på tekniska lösningar och information, så är den inte personbunden. Det gör att faktumet att vi bytt jobb, inte påverkar framdriften.
Däremot ska sägas att det alltid krävs engagemang på operativ nivå och arbetet fortsatt måste bedrivas enligt satt metod för att garanterat fungera. Med det sagt så har vi båda lämnat över stafettpinnen till våra efterföljare, att upprätthålla och föra det operativa arbetet vidare.
Vi kommer dock alltid att sitta med kunskapen om innehåll och strategi för metoduppstart – Vem vet vad det kan leda till i framtiden?
Ur motiveringen:
”Med mod, helhetssyn och handlingskraft har detta samverkansinitiativ utvecklat nya metoder och blivit en viktig insats för att bidra till en av samhällets mest angelägna utmaningar.
Resultatet är både tydligt och betydelsefullt. Fler brott har upptäckts och förebyggts samtidigt som boendes trygghetskänsla har ökat.”