Den 5 juli beslutade regeringen om en utredning rörande näringslivets roll inom totalförsvaret samt försörjningstrygghet i fråga om försvarsmateriel.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
Samhällsviktig verksamhet som tidigare drevs i offentlig regi utförs i dag i stor utsträckning av företag med olika typer av ägarförhållanden. Detta ställer delvis andra krav på totalförsvarsplaneringen till skillnad mot vad som gäller för offentlig verksamhet. Samhällets beredskap är dimensionerad för fredstida kriser och i väsentlig utsträckning saknas förmåga att möta de krav som höjd beredskap och då ytterst krig skulle medföra. Det finns därför ett behov av att utreda näringslivets roll inom totalförsvaret och hur samverkansformer och effektiv planering mellan offentliga och privata aktörer på den centrala, regionala och lokala nivån kan ske i syfte att säkerställa totalförsvarets kritiska behov i händelse av höjd beredskap och då ytterst krig. Det föreligger också ett behov att stärka den försvarsmateriel-relaterade försörjningstryggheten, även över en längre tid och under olika förhållanden.
I utredningens direktiv ingår bland annat att lämna förslag på hur totalförsvarsviktiga företag vid höjd beredskap och då ytterst i krig ska kunna leverera varor och tjänster enligt olika avtalsformer med staten och andra offentliga aktörer samt att lämna förslag på åtgärder för att stärka försörjningstryggheten i försvarsmaterielförsörjningen, inklusive både materiel och kompetens. Uppdraget ska redovisas senast den 1 december 2019.
Regeringen kommer att återkomma med beslut om särskild utredare.