Varje år genomför Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en undersökning bland landets 18-åringar. Årets undersökning visar bland annat att hälften av tror att Sveriges befolkning inte skulle stå emot propaganda från en organisation med stora resurser. Samtidigt tror två av tre att de själva kan genomskåda falsk information.
Prenumerera på Aktuell Säkerhet:
Tre av fyra (76 procent) tycker att källkritik och kritiskt granskande får stort utrymme i skolundervisningen. En i stort sett lika stor andel (75 procent) anser också att lärarna förmedlar objektiv information.
– I det moderna samhället behöver vi kunna hantera och värdera stora mängder information varje dag – varav en del desinformation. Därför är det glädjande att en så stor majoritet av 18-åringarna anser att förmågan att kritiskt granska information får stort utrymme i undervisningen, säger MSB:s generaldirektör Helena Lindberg.
Vill hjälpa till vid kris
Andelen som uppger att de skulle ställa upp med ideellt arbete om Sverige skulle hamna i en kris av något slag uppgår till 76 procent, jämfört med 79 procent förra året och 42 procent av de svarande är positivt inställda till att göra värnplikt om det återinförs.
Nu sänder även MSB ut brev till Sveriges drygt 91 000 totalförsvarspliktiga 18-åringar, där man lyfter upp vikten av källkritik. Genom webbplatsen nyahot.se kan alla testa sin förmåga att kritiskt granska information
Informationssatsningen är en del av MSB:s regeringsuppdrag att tillsammans med Rekryteringsmyndigheten och Försvarsmakten öka kunskapen och förståelsen för Sveriges försvar och krisberedskap hos landets totalförsvarspliktiga 18-åringar.