
Att arbeta på distans har ökat sedan pandemins början i mars 2020. Åtgärderna för att försöka minimera hälsoriskerna må ha begränsat virusets spridning, men enligt en ny analys av cybersäkerhetsleverantören F-Secure kan samma åtgärder också ha bidragit till en ökad digital ångest hos distansarbetare.
I en undersökning svarar 67 procent av internetanvändarna som arbetar hemifrån att de oroar sig allt mer för deras säkerhet och integritet på nätet även om inget är fel, jämfört med 58 procent av övriga svaranden.
Dr. Lee Hadlington, Senior Lecturer inom Cyberpsykologi på Nottingham Trent University som bl.a. forskar inom anställdas lyhördhet mot cybersäkerhetspraxis på arbetsplatsen, menar att det plötsliga skiftet till distansarbete överensstämmer med människors ökade ångest kring de hot som finns på nätet.
– Det är föga förvånande att människor har börjat oroa sig mer för cybersäkerheten, särskilt när de arbetar hemifrån. Många kastades in i ”det nya normala” med distansarbete utan någon egentlig förberedelse, utbildning eller utrustning. Det är viktigt att komma ihåg att för de flesta som befinner sig i en arbetsmiljö är cybersäkerheten ofta sekundär och vanligtvis något som ses som någon annans ansvarsområde. Detta, tillsammans med det faktum att många distansarbetare har mindre bra arbetsmiljöer hemma (dålig internetuppkoppling eller en stökig miljö hemma) betyder att cybersäkerheten blir ett huvudbry symptomatiskt av en kombination av faktorer, säger Hadlington.