Verksamheter navigerar i ett landskap av blandade inställningar när verkställighetsdatumet för nätverks- och informationssäkerhetsdirektivet 2022/2555 (NIS2) närmar sig. NIS2, en förordning som syftar till att stärka cybersäkerheten i hela EU genom att utvidga omfattningen och öka säkerhetskraven, börjar gälla den 18 oktober 2024. Veeam Software, lät Censuswide genomföra en ny undersökning som avslöjar att endast 43 procent av de tillfrågade IT-beslutsfattarna tror att NIS2 kommer att förbättra EU:s cybersäkerhet avsevärt. Detta trots att överväldigande 90 procent av respondenterna rapporterar minst en säkerhetsincident som NIS2-direktivet kunde ha förhindrat de senaste 12 månaderna. Alarmerande nog upplevde 44 procent av respondenterna fler än tre cyberincidenter, varav 65 procent av dessa kategoriserades som ”mycket kritiska”.

Undersökningsresultaten, som omfattar synpunkter från över 500 beslutsfattare inom IT från Belgien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien, avslöjar läget mindre en månad innan direktivet träder i kraft den 18 oktober. Även om nästan 80 procent av företagen är övertygade om att de kommer att kunna följa NIS2-riktlinjerna, uppger upp till två tredjedelar att de kommer att missa tidsfristen.

Hinder för regelefterlevnad enligt NIS2

För att uppnå regelefterlevnad enligt NIS2 krävs att företagen genomför viktiga åtgärder. Dessa åtgärder inkluderar bland annat att definiera planer för incidenthantering, säkra leveranskedjor, bedöma sårbarheter och utvärdera övergripande säkerhetsnivåer. Detta innefattar alla anslutna organisationer, partner och leveranskedjor. Det kvarstår dock flera hinder för efterlevnad. De viktigaste utmaningarna som beslutsfattare inom IT nämner är bland annat teknisk skuld (24 procent), bristande förståelse hos ledningen (23 procent) och otillräcklig budget/investeringar (21 procent). Värt att notera är att 40 procent av respondenterna rapporterar minskade IT-budgetar sedan den politiska överenskommelsen för NIS2 proklamerades i januari 2023, trots NIS2s stränga påföljder som är jämförbara med dem i EU:s dataskyddsförordning, GDPR. 63 procent av respondenterna anser att GDPR är strikt och 62 procent uttrycker samma åsikt om NIS2.

Konkurrensen ökar i och med cyberhot

Att NIS2 införs i en så långsam takt beror sannolikt på en mängd konkurrerande prioriteringar och affärsmässiga påtryckningar som dessa verksamheter utsätts för. Respondenterna rankar NIS2 lägre i angelägenhetsgrad än tio andra frågor, till exempel kompetensgapet, lönsamhet och digital transformation. Oroväckande nog anser 42 procent av de svarande som anser att NIS2 är obetydligt för EU:s förbättringar av cybersäkerheten, att detta beror på otillräckliga konsekvenser vid bristande regelefterlevnad, vilket har lett till en utbredd passivitet mot direktivet.

– Undersökningsresultaten stämmer bra överens med den feedback jag får från svenska kunder, och kommer inte som någon överraskning. Åsikterna om NIS2 är blandade, men cybersäkerhetens kritiska natur är oundviklig. Omfattande vägledning och tydligare grundläggande krav välkomnas av många. Det finns dock en betydande efterfrågan på mer detaljerad vägledning om NIS2 och dess konsekvenser för företag. Dessutom står IT-sektorn inför en betydande kompetensbrist, särskilt inom cybersäkerhet, vilket gör det svårt för företag att fullt ut förstå och följa de nya kraven, säger Daniel Qvint, technical manager på Veeam Software.