För några veckor sedan presenterade Stiftelsen Tryggare Sverige en ny kartläggning av kommunernas brottsförebyggande arbete på DN-debatt. Resultaten visar att många kommuner saknar den förmåga i form av bland annat resurser, kompetens och organisation som krävs för att förebygga och förhindra brott. Orsaken är främst att brottsförebyggande frågor inte har varit på den politiska dagordningen under de senaste åren.
Nu tar vi nästa steg och presenterar ett nationellt brottsförebyggande program där vi försöker klara ut vad som egentligen krävs för att gå från ord till handling i arbetet med att förebygga brott och säkerställa att de som drabbas får hjälp, stöd och skydd.
Debattkväll
En viktig ingrediens i det brottsförebyggande programmet är att försöka klara ut vilken förmåga i form av kunskap, kompetens, resurser, organisation etc. som egentligen krävs av kommunerna och polisen för att fullgöra sitt brottsförebyggande uppdrag. Vår förhoppning är att det brottsförebyggande programmet, inklusive diskussionen om vilken förmåga som krävs, kommer bidra till att utveckla det brottsförebyggande arbetet i Sverige kommuner.
Med anledning av det brottsförebyggande programmet bjuder Stiftelsen Tryggare Sverige in till en debattkväll, på måndag den 25 augusti på Pressklubben, Vasagatan 50, i Stockholm. Medverkar gör enhetschefen Karin Svanberg (Brå) och första vice ordförande Lennart Gabrielsson (SKL). På plats finns även polismästare Johan Dixelius (Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten) och ordförande Karl-Åke Pettersson (Stiftelsen Tryggare Sverige) för att reflektera kring programmet och ge sin respektive syn på det framtida brottsförebyggande arbetet.