
I ett inslag i programmet Medierna (P1) den 31 januari 2015 presenterades en rad felaktiga sakuppgifter samt värderande och starkt kritiska ställningstaganden från Sveriges Radios programledare med anledning av en rapport från Stiftelsen Tryggare Sverige om brottsförebyggande arbete mot klotter.
– I inslaget sägs bland annat att Tryggare Sverige manipulerat svarsalternativen för att få fram en vinklad bild och ”att vi slagit något slags rekord i manipulering av svarsalternativen”. Nu backar Medierna från dessa allvarliga anklagelser och säger i ett uttalande i söndagens program att man beklagar vissa formuleringar, till exempel beträffande en fråga som skulle kunna tolkas som en antydan till att Tryggare Sverige hade en avsikt att manipulera svarsalternativen, skriver Tryggare Sverige i ett pressmeddelande.
En rad faktafel
Fortfarande kvarstår dock att inslaget bygger på en rad faktafel samt ensidiga ställningstaganden och värdeomdömen från programledarens sida, enligt Tryggare Sverige. Därför anmäler man nu Medierna till Granskningsnämnden för radio och för den skada inslaget orsakat stiftelsen.
Under åren har Stiftelsen Tryggare Sverige presenterat en rad kartläggningar av frågor som rör bland annat dödligt våld, brott i nära relationer, kontaktförbud, polisiära hot- och riskbedömningar, barnmisshandel, våld i offentlig miljö och bostadsinbrott.
För ett par veckor sedan presenterade man en ny rapport med fokus på brottsförebyggande åtgärder mot klotter och vilka erfarenheter som kan dras av införandet av så kallade lagliga graffittiväggar. Resultaten visade att många kommuner har lagliga graffitiväggar eller diskuterar att införa sådana, inte sällan med motiveringen att detta är en åtgärd som minskar klotter i kommunen. Något starkt stöd för detta gick dock inte att finna i litteraturstudien. Utifrån litteraturstudien och nyckelpersonsintervjuerna kunde också konstateras att det fanns en del erfarenheter som tyder på att klotter i vissa fall tvärtom tenderar att öka i anslutning till lagliga graffitiväggar.
Även om kunskapsläget fortfarande får betraktas som osäkert ansåg man att det fanns ett allmänintresse av att gå ut med dessa resultat, inte minst mot bakgrund av att många kommuner haft uppfattningen att lagliga väggar är en metod som förebygger klotter. I ett inslag i Medierna den 31 januari 2015 sägs att Stiftelsen Tryggare Sverige manipulerat svarsalternativen för att få fram en vinklad bild och ”att vi slagit något slags rekord i manipulering av svarsalternativen”.
– Det är bra att man nu backar och tar tillbaka ogrundade anklagelser, men fortfarande kvarstår att inslaget bygger på en rad felaktigheter. Genom att publicera rena faktafel och systematiskt utelämna relevanta fakta som talar emot den tes man driver, gör sig programmet Medierna skyldiga till precis det som de i sitt inslag anklagar oss för; nämligen att presentera en vinklad bild av verkligheten, säger juristen och före detta polischefen Karl-Åke Pettersson (Stiftelsen Tryggare Sverige).
Det mest allvarliga är dock att Medierna genom att presentera direkta felaktigheter och starkt vinklade inslag har fått flera redaktioner att backa från sin rapportering om att kommuner inför lagliga grafittiväggar som ett brottsförebyggande verktyg trots att det saknas starkt stöd för detta påstående.
– I inslaget kritiserar Medierna exempelvis Sveriges Radio P4 Jönköping för att inte ha läst vår rapport innan publicering. Till vår förvåning förefaller det som att Medierna gjort motsvarande misstag och inte ens tagit del av det frågeformulär där de frågor som man kritiserar finns, säger generalsekreteraren Magnus Lindgren (Stiftelsen Tryggare Sverige).