Glowing light stop symbol on dark background

I dag går Svebra (Svenska Brandsäkerhetsföretag) ut med skrivelsen ”Sverige brinner” där man vänder sig till ansvariga för det som reglerar brandområdet i Sverige. Organisationen är allvarligt oroad över utvecklingen med antalet bränder i Sverige.

”I Sverige brinner en skola om dagen, enligt uppgift den högsta siffran i världen. Bränderna i radhus ökar högst dramatiskt. Bränderna i flyktingboenden har inte kunnat undgå någon. Alla bilbränder med spridningsrisker som kan få förödande konsekvenser.

Detta för att nämna några områden där det brinner ofta och det finns många fler, man kan inte undgå de dagliga rapporterna. Det är en mycket alarmerande utveckling och branschen och många med oss är självklart djupt oroade.

BBR19

5:731 Släckutrustning

”Släckutrustning skall finnas där brand förväntas få snabb spridning eller få mycket stor intensitet.

Allmänt råd.

Inomhusbrandposter bör finnas i industri och lager i verksamhetsklass 1 om brandbelastningen överstiger 800MJ/m2 samt lokaler i verksamhetsklass 6”.

I denna senaste BBR:n tycker vi att Boverket gjort en förändring jämfört med föregående – helt i rätt riktning när man tog bort; ”Risk föreligger normalt inte i utrymmen som skyddas av automatisk vattensprinkleranläggning”.

Vår bedömning är dock att denna förändring inte alls räcker till för att trygga byggnaders/lokalers och människors säkerhet.

Inomhusbrandposter

Baserat med utgångspunkt i verksamhetsklasserna har utvecklingen gått mot mindre installerade inomhusbrandposter i nybyggnationer. Vi ser dessutom att vid ombyggnationer tas brandposterna bort och ersätts av handbrandsläckare. En mycket allvarlig utveckling!

Fördelen med en inomhusbrandpost är framförallt enkelheten.

Dessutom, lång kastlängd – man har gott om släckmedel – vattnet är skyddande för användaren – vatten fungerar även kylande – de flesta har ”övat” att använda slang och vatten naturligt – sist men inte minst, det är det mest använda och det mest miljövänliga släckmedel som finns.

Sverige avsätter förnärvarande de högsta ”klimatbelopp” som någonsin avsatts för klimatfrämjande åtgärder. Vår uppfattning är att bevarande och nyinstallationer av brandposter är en miljövänlig åtgärd.

Vi ser att man till exempel i våra grannländer, Norge, Finland, Danmark tänker helt annorlunda, där installeras/styrs det mot betydligt fler brandposter än i Sverige.

Ytterligare en viktig sak att ta i beaktande är de hårda sparkrav som drabbar landets deltidsräddningstjänster – dessa läggs ner på många platser. Det innebär att det tar och kommer att ta längre tid att rädda liv och att släcka. Man har möjlighet att av en otränad person i ett tidigt skede av branden släcka med vatten från en brandpost eller att hålla den i schack tills räddningstjänsten kommer.

Utdrag ur SS-EN 671-3 underhålls standard för inomhusbrandposter;

”Förutsatt att brandposter är i funktionsdugligt skick utgör de ett effektivt släcksystem med oavbruten vattentillförsel. De är särskilt värdefulla i brandens tidiga skede och kan användas av en otränad person”.

Ändring av regelverk

Nu vädjar vi till ansvariga bland andra inom Boverket att hjälpa till att höja brandskyddet för den tidiga insatsen, tänka på miljön genom att ändra regelverket gällande brandposter.

Vi hänvisar också till vår förra skrivning om den alarmerande utvecklingen och ”räddningschefens uppmaning” (bifogas).

Vår oro är större i dag. Inomhusbrandposter bör in i betydligt fler verksamhetsklasser jämfört med i dag.”

För SVEBRA / Område Brandposter

Leif Arthursson, Robert Johansson