På arbetsgivarorganisationen Säkerhetsföretagens årliga branschmöte blickade man båda bakåt och tittade framåt, störst tonvikt lades på framåtskridande tankar. Mötet bjöd även på politisktdebatt, frågestund med biträdande regionpolischefen i Stockholm och prisutdelning till Årets Väktare.
Dagens moderatorer, Li Jansson, branschchef, och Ulrika Egervall, förhandlingschef, sparkade igång mötet med en kort resumé över året som gått.
Teckna din prenumeration av Aktuell Säkerhet här:
– Vi har hunnit med mycket det här året, förutom att vi har flera nya medlemmar så har vår rapport efter terrorattacken mot Stockholm i april 2017 fått mycket uppmärksamhet. Att både MSB och Polisen lyfte den i sina respektive rapporter betydde mycket. Och nu har vi kommit en bra bit på väg till ett närmare samarbete med Stockholms Polisen, säger Li Jansson.
Hon lyfte även panelsamtal från Almedalen då hon delade scen med Morgan Johansson (S), justitieminister, och ministern var tydlig med att säkerhetsbranschen behöver få fler uppdrag för att avlasta polisen.
Ordförande på scen
Hur nöjd är du med årets som gått, den frågan fick Säkerhetsföretagens ordförande och tillika vd för Securitas Sverige – Joachim Källsholm, av Ulrika Egervall.
– Ni som känner mig vet att jag inte gillar ordet nöjd, det är närmast ett skällsord. Men det finns mycket att vara nöjd över, bland annat det som Li lyfter att vi närmar oss polisen och kan hjälpas åt. Vi har gjort ett bra arbete inte bara för att säkerställa framtida arbetstillfällen, utan även för tryggheten och säkerheten för samhället i stort.
Joachim Källsholm lyfter arbetet som Securitas nu sjösatt – att locka fler kvinnor till branschen, få dem att stanna och klättra i karriärstegen. Målet för Securitas är att 2025 ha 30 procent kvinnor i ledande ställning.
– Skäms ju när jag tittar i min egen ledning, där har vi i dag 11,2 procent kvinnor. Så vi har satt målet högt här för de kommande åren. För att vi ska lyckas med det behöver hela branschen lyckas med att få hit kvinnorna.
– Säkerhetsföretagen håller just nu på att undersöka rekryteringsbehovet i branschen, där alla medlemmar måste hjälpa oss att få alla fakta. Så har ni inte svarat på vår enkät än, gör gärna det, uppmanade Li Jansson.
Direkt från uppdrag
Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef Stockholm, kom direkt till mötet från en genomsökning av en färja.
– För oss är samverkan med er jätteviktig, vi är beroende av att den finns. Precis som jag tror att ni är. I dagsläget skulle jag säga att Polisen är bemannad till ungefär 80 procent, om man ser till det uppdraget vi har. Stockholm behöver fler poliser, samtidig som samverkan behöver utvecklas.
Under samtalet berörde hon flera områden som hon ser kan utvecklas, förutom kommunikation i ett skarpt läge, så såg hon att polisen och branschen behöver öva tillsammans och att polisen behöver komma ikapp på tekniksida.
– Det kommer satsningar och vi kommer anställa även civila experter för att stärka upp, vi håller på att bygga en kameracentral så även vi behöver rekrytera fler än poliser.
Frågor som lyftes från publikens håll var bland annat om branschen och polisen kan hjälpas åt när det kommer till att informera och påverka lagstiftarna om hur det ser ut, problematiken med bristande resurser är inte ett storstadsproblem landsbygden är ännu mer eftersatt och hur polisen kan bli mer effektiva på att ge ut förordnader till utbildade ordningsvakter.
– Vi har nyligen lyckats gå från sex månader till en månad när det gäller att säkerhetsbedöma internt så det ska helt klart vara möjligt att korta tiden det tar för ordningsvakter.
Pia Sjunnegård Dahlbom höll även med publiken om att båda polisen och branschen har en uppgift i att informera och påverka den politiska makten så de vet vilken verklighet som möter poliser och bevakningspersonal.
– Vi vet också att det är fullt i våra häkten och fängelser, så det finns många brister att ta i.
Debatt, prisutdelning och AI
Branschmötet fortsatte med debatt mellan Fredrik Lunch Sammeli (S), ordförande justitieutskottet, Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson, Johan Pehrsson, (L), rättspolitisk talesperson och Tomas Tobé (M), rättspolitiks talesperson. Rubriken för debatten var ”Tryggare städer, tryggare hem – hur når vi det?”. Politikerna på scen var oroade för framtiden då alla ser stora utmaningar för ett tryggare samhälle. Krafttag, samverkan, mer resurser till polisen, hårdare straff, arbeta framåt och få en ny regering var några av de sakerna som lyftes på scen.
Branschmötet fortsatta med en kryssning där det blev prisutdelning och panelsamtal om ”Väktarrobotar och AI – vad händer nu”. Det var David Ploman, ordningsvakt på Commuter Security Group (CSG), som prisades för sina livräddande insatser i samband med en räddningsinsats i Stockholms tunnelbana i augusti 2017 .
Motiveringen:
Med stark sinnesnärvaro har David Ploman på CSG utmärkt sig med ett föredömligt agerande under en akut händelse förra sommaren. Tack vare Plomans livräddande insatser, ordningsskapande och ledarskap vid olyckshändelsen har liv räddats och ytterligare personskador förhindrats.
– Att få denna utmärkelse är hedrande och gör mig ödmjukt tacksam. Det finns många hjältar i min bransch.