Relationsvåldscentrum i Stockholm blev på onsdagen den elfte december prisat som bästa brottsförebyggande verksamhet i Europa. Prissumman på 10 000 euro, delades ut i Vilnius, Litauen, som är ordförandeland i EU, som vi ser på bilden.
– Vi är mycket glada för priset. Det här visar att en bra samverkan mellan polis, socialtjänst och åklagare är viktig och kan ge effekter, säger Johanna Bruno, socionom på Relationsvåldscentrum.
I konkurrens med 17 andra länder vann Sverige den europeiska brottsförebyggande tävlingen European Crime Prevention Award (ECPA). Årets tema för tävlingen är Våld i nära relationer. Verksamheten vid Relationsvåldscentrum (RVC) har bidragit till att fler ärenden av våld i nära relationer leder till åtal, och att samverkan mellan polis och socialtjänst blivit mer effektiv.
Metoden väl utvärderad Något som skiljer RVC från många andra brottsförebyggande verksamheter är att deras arbete är väl genomlyst med flera utvärderingar. Ersta Sköndals högskola har i ett flertal utvärderingar mätt resultaten av RVCs verksamhet. Utvärderingarna visar att RVC medfört att fler polisanmälningar leder till åtal. I de ärenden där RVC varit inkopplade ledde knappt 40 procent av anmälningarna om grov kvinnofridskränkning till åtal, jämfört med 24 procent där RVC inte varit med som stöd.
– Relationsvåldscentrum är ett gott exempel på när samverkan mellan samhällets olika aktörer leder till bättre bemötande av en mycket utsatt grupp. Vinsten blir dessutom högre kvalitet i rättsprocessen, säger Karin Svanberg, chef för Enheten för utveckling av brottsförebyggande arbete på Brå.
European Crime Prevention Award (ECPA), är en brottsförebyggande tävling som sedan 1998 årligen utser Europas bästa brottsförebyggande projekt/verksamhet.