Regeringen har presenterat sin vårbudget i tid präglad av osäkerhet, både på det ekonomiska och geopolitiska planet. Förutom ett konjunkturpaket och stöd till byggsektorn innehåller budgeten flera satsningar på att stärka Sveriges säkerhet och beredskap.

– Det görs i en tid med betydande osäkerhet, konstaterade finansminister Elisabeth Svantesson (M) under en pressträff.

Säkerhetsläget i Europa har försämrats till följd av Rysslands fortsatta krig i Ukraina och ett pågående tullkrig som påverkar världshandeln. Regeringens svar innefattar både förstärkningar inom kriminalvården och långtgående ambitioner för det militära försvaret.

Stort lån till försvaret

En av de mest uppmärksammade säkerhetssatsningarna är att regeringen vill låna 300 miljarder kronor till det svenska försvaret. Det är en separat satsning som inte påverkar vårbudgeten direkt, men som enligt regeringen är nödvändig för att möta framtida försvarspolitiska krav och NATO-anpassningar.

– Dessa pengar kommer på längre sikt att föras in i statsbudgeten och kräver svåra avväganden i kommande budgetprocesser, skriver SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

Nära 500 miljoner till Kriminalvården

Vårbudgeten innehåller också nära en halv miljard kronor till Kriminalvården, som länge har haft utmaningar med platsbrist. Medlen ska användas till att bygga ut kapaciteten, något som enligt regeringen är centralt för att rättsstaten ska kunna upprätthållas.

Samtidigt satsas även 320 miljoner kronor på yrkesutbildningar, delvis med syfte att stärka kompetensförsörjningen inom samhällsbärande yrken, inklusive försvar och civil beredskap.

Osäkert läge påverkar prognoser

Regeringen sänker i samma budget sin BNP-prognos, då återhämtningen efter lågkonjunkturen nu bedöms ha stannat av. Enligt finansministern befinner sig Sverige i ett nytt ekonomiskt landskap, där geopolitiska konflikter påverkar både tillväxten och prioriteringarna.

– Vi har aldrig tidigare varit med om något liknande. Ett handelskrig i en tid när marknaderna är så integrerade skapar en mycket komplex situation, säger Svantesson.

Trots detta betonar regeringen att Sveriges statsfinanser är fortsatt starka, med låg statsskuld jämfört med andra länder.