– Cyberbrottslingar drar nytta av det faktum att vi spenderar så mycket av våra liv online. Och de vet att de kan komma åt oss på de onlinetjänster vi använder. De vill ha vår uppmärksamhet och lura oss att agera mot våra egna intressen genom att klicka på skadliga länkar eller ladda ner skadlig programvara. Så de spammar våra e-postkorgar, taggar oss i kommentarer på sociala medier eller skickar oss direktmeddelanden i spel- eller dejtingappar, säger Laura Kankaala, chef för F-Secure Threat Intelligence.
F-Secures Threat Intelligence fann att den mest imiterade sociala medieplattformen som användes för att sprida nätfiskehot 2022 var Facebook, världens mest populära sociala nätverk, med 62 procent. Steam, den största distributionsplattformen för PC-spel, var den mest populära spelplattformen att förfalska med 37 procent.
Brottslingar har också allt mer använt Netflix, den mest populära videostreamingtjänsten i de flesta länder, som ett nätfiske-bete. Ofta spelar kriminella på konsumenternas beroende av tjänsten för underhållning. En vanlig bluff anspelar på att tjänsten kommer att stängas av eftersom en betalning nekades vilket kräver nya uppgifter där kriminella sedan kan tillskansa sig dessa och ta över kontot.
– Cyberattacker i allmänhet har blivit väldigt personliga. Och det är få saker som är så personligt som de uppgifter som säkrar våra mest intima digitala ögonblick, säger Laura Kankaala.