En visselblåsare är en person som slår larm om missförhållanden eller andra oegentligheter, ofta på sin egen arbetsplats. Det kan handla om alltifrån brottslig verksamhet som exempelvis korruption, till brister i patientsäkerhet och missbruk av skattebetalarnas medel. Podden släpps i samband med att Sverige får en ny visselblåsarlag imorgon, den 17 december 2021. Lagen är tänkt att stärka skyddet för visselblåsare och innebär bland annat att verksamheter med minst 50 arbetstagare blir skyldiga att inrätta särskilda rapporteringskanaler. Dessutom har ett antal myndigheter utsetts till ansvariga för att inrätta och hantera externa visselblåsarfunktioner inom olika områden.
– Vi startade Visselpodden för att vi tycker att det finns så många frågor kopplat till situationen för visselblåsare i Sverige idag, och kanske framför allt vad den nya visselblåsarlagen kommer ha för påverkan på vårt samhälle. Lagen är tänkt att stärka skyddet för visselblåsare. Samtidigt finns det kritiker som menar att mer behöver göras för att visselblåsare ska kunna känna sig trygga att larma om sådant de upplever på sina arbetsplatser” säger Mikaela Åkerman, journalist men även initiativtagare till Vissla, som jobbar för att främja visselblåsning.
I podden intervjuas människorna som vågat slå larm, men också jurister, journalister, poliser, politiker och andra experter på ämnet för att gå till botten med hur klimatet för visselblåsning ser ut i Sverige idag.
Första säsongen av Visselpodden omfattar 8 avsnitt och i det första avsnittet intervjuas Oscar Simonson som är läkare och forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Tillsammans med tre kollegor på dåvarande arbetsplatsen Karolinska Institutet slog han 2013 larm om att stjärnkirurgen och gästprofessorn Paolo Macchiarini ägnat sig åt forskningsfusk. Macchiarini, som specialiserat sig på konstgjorda luftstrupar, står idag åtalad för grov misshandel efter att de patienter han opererat på Karolinska Sjukhuset avlidit efter stort lidande. Efter sitt larm upplevde Simonsson och hans kollegor att de utsattes för en lång rad repressalier.
– Att få vara med om att skapa ett forum där man kan lyfta visselblåsarfrågor, konsekvenser av den nya lagen och få möta modiga människor är något jag verkligen känner starkt för. De flesta har koll på Edward Snowden, Chelsea Manning och Julian Assange men har sämre koll på visselblåsare i Sverige. Det roligaste med podden har utan tvekan varit att ta del av all ny kunskap som samtalen med våra gäster har gett” säger Pia Thevselius, chef för SRS Securitys visselblåsartjänst.
Visselpodden finns tillgänglig på samtliga plattformar, bland annat Acast, Spotify och Apple