En av världens största aluminumtillverkare, det norska bolaget Hydro, har blivit utsatt för en omfattande IT-attack. De som ligger bakom kräver pengar för att stoppa attacken.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
– Vi har jobbat på att isolera och neutralisera viruset. Alla anläggningar är nu isolerade och det ser inte ut att ha drabbat oss utanför Norge, säger Norsk Hydros finansdirektör Eivind Kallevik på en presskonferens.
Han understryker att inga vidare säkerhetsproblem har uppstått efter attacken.
Det var mellan måndagen den 18 mars och tisdagen den 19 mars som attacken inleddes. Marknadseffekten av cyberangreppet blev att aluminiumpriset drevs upp med omkring 1 procent, vilket innebär att att det ligger på den högsta nivån på tre månader.
Det hackerangrepp som drabbade Norsk Hydro i veckan verkar ha orsakats av den skadliga koden LockerGoga, av typen Trojan-Ransom.Win32.Crypren. Koden är relativt ny och har använts i en rad riktade attacker sedan januari i år. LockerGoga används för att kryptera filer på den drabbade datorns hårddisk. Den har dock ingen automatisk spridningsfunktion, som Wannacry och NotPetya, utan måste spridas av någon typ av aktör.
IT-säkerhetsexperten Tomas Sundström på Arbor Networks säger till Dagens Nyheter att attacken mot Norsk Hydro får stor uppmärksamhet på grund av bolagets storlek.
– Men väldigt många företag är redan infekterade och har den här problematiken hela tiden, det ovanliga är att det når pressen.
Hydro har sedan attacken upptäcktes varit tydliga med att de vägrat att möta gärningsmännens krav på att betala lösensumman och har låtit meddela att de har säkerhetskopior klara för användning.
– Utan säkerhetskopior skulle konsekvenserna av attacken kunna bli ödesdigra. En annan viktig sak att tänka på är det faktum att kraftverken isolerades från huvudnätet och därför inte påverkades. En sådan komplicerad industriell organisation, som en fabrik eller ett smältverk är svåra att skydda eftersom infrastrukturen består av många delar och sårbarheter, och även de mest obetydliga delarna kan fungera som en väg in till hela nätverket. För de flesta organisationer skulle det innebära ett haveri i produktionen och förlust av intäkter, men för smältverk som Norsk så kan produktionen också utsättas för fysisk skada, säger Vladimir Daschenko, säkerhetsforskare på Kaspersky Lab.
I ett pressmeddelande under torsdagen den 21 mars skriver Hydro att de nu har upptäckt grundorsaken till problemen och att de arbetar med en plan för att återstarta sina IT-system.