Regeringens anslag 2:4 Krisberedskap finansierar satsningar som ska stärka samhällets samlade krisberedskap och varje år genomförs ett stort antal projekt hos olika aktörer. För att undersöka om projekten får den avsedda effekten – att bidra till stärkt krisberedskapsförmåga – har MSB under 2015 utvärderat över 30 projekt till ett värde av minst 118 miljoner.
Det gemensamma temat har varit att projekten genomförts inom fyra nätverk: Den finansiella sektorns privat-offentliga samverkan (FSPOS), Forum för beredskapsdiagnostik (FBD), nätverk för kemiska analyser vid kris (C-nätverket) och Nationella telesamverkansgruppen (NTSG).
Årets utvärdering visar att 2:4-projekten i alla fyra nätverken stärker krisberedskapsförmågan och att nätverksformen för arbetet tillför flera viktiga mervärden, bland annat samverkan, förtroende och effektivitet. Det kan finnas en rad förutsättningar som bidrar till att mervärdena uppstår. Meningsfulla aktiviteter – här i form av 2:4-projekten – är en avgörande förutsättning för nätverkens existens. Genom medvetenhet om svagheter i arbetsformen, till exempel säkerställd förvaltning av resultat, kan dessa minskas. Jämförelser mellan nätverken visar på intressanta skillnader, exempelvis i omfattning och organisering.