Farnia Woulo, SIS.

Hallå där Farnia Wuolo på SIS som projektleder arbetet med att ta fram ett standardiserat stöd för företag som blir ett viktigt komplement för att höja den svenska totalförsvarsförmågan.

Varför behövs en beredskapsstandard för näringslivet?
Förutom att säkra sina egna intressen, kommer Sveriges första beredskapsstandard för näringslivet att hjälpa företagen spela en aktiv roll för det nationella försvaret och säkerställa att samhällsviktiga funktioner inte kollapsar om en kris inträffar. Företag måste kunna fortsätta bedriva sin verksamhet och, om nödvändigt, ställa om för att tillgodose totalförsvarets behov under höjd beredskap eller krig.

Hur kan företagen dra nytta av standarden?
De får riktlinjer för hur de ska undvika störningar och bygga upp sin långsiktiga motståndskraft. Det innebär många fördelar, som att företag blir bättre rustade att hantera allt från cyberangrepp till avbrott i leveranskedjor. I ett samhälle där resiliens kan vara nyckeln till överlevnad, riskerar den som inte förbereder sig att hamna på efterkälken. Det kommer också att finnas möjlighet att certifiera sig enligt standarden, vilket kan öppna för nya affärsmöjligheter.

Vilken roll spelar den offentliga sektorn?
Standarden utvecklas av bland annat Försvarsmakten, MSB och FMV ihop med 30-talet representanter för näringslivet. Myndigheter, regioner och kommuner kommer att stärka landets totala beredskap genom att ställa krav i upphandlingar och samarbeta med företag som följer beredskapsstandarden. Det offentliga behöver samarbeta med pålitliga aktörer som klarar att möta de utmaningar vi står inför.