Världen är idag mer uppkopplad än någonsin tidigare. Digitaliseringen är inte bara positiv, den betyder också att vi blir mer sårbara. Idag lagrar företag och myndigheter mer data. Data sänds över nätet och system kopplas ihop.
Under det gångna pandemiåret har cybersäkerhetshot och antalet cyberattacker ökat dramatiskt. Företagens olika enheter och underliggande system har sårbarheter som när de utnyttjas av kriminella, underminerar välmående organisationer.
Lösningen på problemet menar vissa är intelligenta programvaror sk antivirusprogram. Genom att lägga dem på klienter och användarenheter så ska onormal aktivitet identifieras och genom ett trollslag oskadliggöras. Problemet är inte så enkelt.
Att utestänga cyberattacker med hjälp av intelligent programvara så kallad antivirusprogramvara är att inte riktigt förstå problemet. Det hjälper inte att utestänga nivå 1, 2 och 3 osv när det i själva verket finns hur många nivåer som helst. Antivirusprogramvara jobbar precis tvärtom mot vad arbete med informationssäkring av stora organisationer handlar om. Det är inte speciellt svårt för en kriminell person att ta reda på vilket antivirusprogram ett företag använder sig av och helt enkelt kringgå att bli upptäckt. Det finns noga specificerat hos dessa företag vad det aktuella antivirusprogrammet skyddar mot. Och skickas en fil kontrollerar programmet endast första delen av filen. Är första delen ok, släpps filen igenom. När dessa företag talar om att de ”skyddar företaget mot attacker” handlar det om vad som upptäcks av programmet. Det handlar inte om informationssäkring av ett företag eller en myndighet.
När man informationssäkrar ett företag eller en myndighet arbetar man precis tvärt om. Istället för att ha en vidöppen miljö och förhindra olika former av angrepp, börjar arbetet istället med att utestänga ALLT. All typ av information svartlistas.
Arbetet fortsätter i nästa steg med att tillåta, vitlista och släppa in viss typ av information. Alla enheter gås igenom mycket noga. Olika enheter på företaget har information av olika viktighetsgrad. Under resans gång öppnas fler och fler delar upp.
Känslig information som t ex företagets kundregister skyddas särskilt noga, för att inte komma i orätta händer. Någon kan ju helt enkelt plocka ut kunddatabasen. Följderna kan skada ett företag ordentligt, om kunddatabasen används av kriminella. Externa kundtjänster är dessutom särskilt kritiska, där mängder av information skickas mellan företagen. Kundtjänst är därför ett särskilt känsligt område och skyddas därför extra noga. Men man vet ju vilka sorters dokument som förväntas komma till en kundtjänst. Worddokument och pdf:er. Man kan då enkelt utesluta resten. Man kan också tillåta endast text – ingenting annat. Om du har kontroll på dina flöden, är det enkelt att skydda sig mot sofistikerade hot.
Som kund vill man ha högsta möjliga säkerhet till lägsta komplexitet. Men invagga inte kunden i falsk trygghet. Intelligenta programvaror sk antivirusprogramvara kommer aldrig uppnå mer än nivån hygienfaktor. Att informationssäkra ett företag eller en myndighet är mycket mer komplext än att sätta upp ett antal musfällor
Fredrik Pihl
vd Peelit – en del av Omegapoint