Ny dom i kammarrätten slår fast att kameraförsedda drönare omfattas av reglerna i kameraövervakningslagen.
Tidigare i år ansåg Förvaltningsrätten i Linköping att en drönare utrustad med kamera inte ska omfattas av reglerna i kameraövervakningslagen, bland annat med motiveringen att kameran endast kan användas en kort tid i luften och därför inte är uppsatt i lagens mening.
Men drönarens flygtid är inte avgörande för om kameraövervakningslagen (KÖL) ska gälla eller inte menade Datainspektionen och överklagade domen.
Nu meddelar Kammarrätten i Jönköping att den går på Datainspektionens linje. Rätten konstaterar både att kameran är att betrakta som varaktigt uppsatt och att kameran inte kan anses vara manövrerad på plats. ”Därmed uppfyller den aktuella kameran samtliga förutsättningar för en tillståndspliktig övervakningskamera enligt KÖL”, skriver rätten i sin dom.
– Domen gör spelreglerna tydligare eftersom kammarrätten nu slår fast att en drönare med kamera omfattas av reglerna i kameraövervakningslagen, säger Malin Ricknäs, jurist på Datainspektionen.
För att filma med drönare på platser dit allmänheten har tillträde krävs det ett tillstånd från länsstyrelsen. Om länsstyrelsen beviljar tillstånd så kan den ställa villkor för exempelvis vilken plats som får filmas och vid vilken tid på dygnet som filmning får ske.
Fotnot: Kammarrättens dom (mål nr 1369-15) har inte vunnit laga kraft, vilket innebär att den kan komma att överklagas. I så fall kommer Högsta förvaltningsdomstolen att besluta om den kommer att ta upp ärendet eller om kammarrättens dom står fast.