Securitas Sveriges vd Joachim Källsholm kommentarer gårdens strejkvarsel från Unionen mot Almega Tjänsteförbunden.
Unionen har på onsdagen den 6 april 2016 varslat Almega Tjänsteförbunden om stora konfliktåtgärder som skulle slå oproportionerligt hårt mot Securitas. Unionen tar direkt, som första åtgärd, till det kraftfullaste medlet – arbetsnedläggelse. Träder konflikten i kraft den 18 april 2016 klockan 12.00, innebär det att Unionens medlemmar på 60 kontor inom Securitas lägger ned sina arbeten.
Det är med stor förvåning och besvikelse som jag mottog beskedet om Unionens tilltänkta stridsåtgärder som direkt och indirekt kommer drabba våra medarbetare inom Securitas.
Kort handlar det om en långdragen konflikt avseende Flexpensionen som fackförbundet Unionen idag varslat flera förbund inom Almega om strejk från och med 18 april. Unionens krav är att införa en kollektiv och tvingande flexpension för alla medarbetare inom tjänstesektorn.
Almega har erbjudit Unionen att medarbetarna individuellt ska få välja om de vill få en extra pensionsavsättning eller få motsvarande belopp i löneökning istället. Detta har Unionen hittills tackat nej till, vilket är oerhört märkligt då Almega lagt fram bud som ligger i paritet med märket i avtal -16 som fastslagits till 2,2 procent.
Även om varslet omfattar även andra branscher såsom IT-branschen, Telekombranschen, Public Servicebolagen, Teknikkonsulter samt Sanering och Städ, så är jag oerhört förvånad och besviken att Securitas får ett varsel som är så oproportionerligt stort och slår mot i princip alla våra lokalkontor runt om i landet samtidigt som branschkollegor enbart får en arbetsplats uttagen, vilket slår i konkurrenssynpunkt samt i sig är ett stort misstroende mot vårt företag utan att vi varit mer drivande än någon annan i Flexpensionsfrågan.
Även om min bedömning i nuläget är att inga av våra kunder kommer drabbas är jag orolig för vår personal som kraftigt kommer påverkas om strejken bryter ut, då vi får störningar i vår infrastrukturella kontorsuppbyggnad, då så många arbetsställen påverkas i och med numerären av kontor som tagits ut i ett första steg.
Att tvinga på medlemsföretagen och dess medarbetare en obligatorisk flexpension som faktiskt är en ren förlust för alla som har en månadslön under 39 100 kronor i månaden, känns inte som en naturlig och rättvis väg att gå, framförallt som Almega under mycket lång tid försökt att hitta och etablera en modell som bygger på valfrihet för alla anställda.
Utifrån ovan nämnt så hoppas jag på en snabb lösning, där parterna kommer överens om att Securitas goda relation med Unionen inte skall slås sönder av principiella frågor som inte hör hemma i sedvanliga avtalsförhandlingar.
Joachim Källsholm
Vd Securitas Sverige AB