Nyligen kom den tyska regeringen med förslaget om en antispionage-konvention som kriminaliserar för tillverkare att möjliggöra installation av så kallad bakdörrsteknologi som kan användas för fjärrstyrning av utrustning. Nu meddelar den till viss del kritiserade telekomjätten Huawei att de ger sitt stöd, det rapporterar DI.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
I en intervju med CNBC sade bolagets grundare, Ren Zhengfei:
– Tyskland föreslog etablerandet av en enhetlig global konvention som förbjuder alla bolag att installera bakdörrar, och tvinga bolag att skriva under ett anti-spionageavtal i enlighet med detta /…/ Vi anser att det är rätt angreppssätt.
Huawei anklagas själv för så kallad bakdörrsteknologi från amerikanskt håll – USA menar att kinesiska intrång via smartphonen blir möjliga. Diskussionen kring detta har eldats upp i samband med att 5G-nätet ska rullas ut i bland annat Europa. Amerikanska underrättelsetjänsten har fört flertalet dialoger med EU där de varnar för att låta Huawei vara med och bygga ut nätet.
Men Ren Zhengfei understryker att den kinesiska bolagsjätten har motsatta avsikter.
– Vi tror att vårt engagemang med den tyska regeringen kommer att stöttas av Kina och vi kommer pressa på mot kinesiska regeringen att underteckna ett cybersäkerhetsavtal med Tysklands regering, säger han, enligt DI.
Huawei har även mottagit kritik från statliga myndigheter i andra länder för att säkerheten i bolagets nätverksutrustning brister.
– Vi kommer att investera mer än 100 miljarder dollar i forskning och utveckling, särskilt med syftet att förenkla och säkra näten, skydda användardata, sade Ren Zhengfei, som tillägger att han har en förhoppning att länder i Europa ska se på saken i rätt ljus och köpa Huaweis angreppssätt.
– Detta skulle vara nyckeln i strävan att öka omsättningen från 100 miljarder dollar till 250 miljarder dollar, säger han.