
Berätta om Vi behövs och bakgrunden till att ni drog igång!
– Utbildningen Vi behövs syftar till att öka viljan att delta som en resurs vid kris. Utbildningen syftar också till att öka kunskapen om krisberedskap bland unga, Och framförallt unga som upplever en hög tröskel till att engagera sig i befintliga plattformar som handlar om krisberedskap.
– På Fryshuset vet har vi sett att unga som känner sig som en del av samhället är också benägna att skydda det. Problem uppstår dock när alla inte känner sig lyssnade på eller inkluderade. Om man känner att man inte räknas i samhället minskar motivationen att skydda det. Vem som engagerar sig och agerar som en resurs vid kris är alltså en fråga om demokrati. Vi behövs uppstod därmed för att fylla ett glapp mellan de som upplever ett utanförskap i samhället och de som vill agera som resurs vid en kris.
Varför är det viktigt för ungdomar att lära sig om krisberedskap?
– Våra samhällen förändras kontinuerligt och våra unga behöver rustas för att kunna hantera dessa förändringar. Det är viktigt att ungdomar lär sig om krisberedskap för att det är de som kommer behöva hantera de framtida utmaningar som vi står inför idag. Klimatförändringarna har redan skapat översvämningar och värmeböljor i olika delar av världen och mer konsekvenser kommer vi att uppleva. Kan fler unga oavsett bakgrund stärkas med kunskap och verktyg bygger vi ett framtida samhälle med motståndskraft.
Hur är utbildningen upplagd och hur gör man om man är intresserad av att ta del av den?
– Utbildningen, som sker i cirka fyra till sex månader, genomförs just nu på flera platser i Sverige, bland annat i Helsingborg, Göteborg, Stockholm och Östra Göinge. Den är upplagd utifrån tre block som utgår ifrån hur Fryshuset arbetar med ungas delaktighet. Det första blocket handlar om att stärka ungas tillit och bygga relationer, det andra blocket handlar om att skapa möten och ge konkreta verktyg och det tredje blocket fokuserar på att möjliggöra ungas självständighet och påverkan.
– Det unga lär sig om krisberedskap är både teoretisk och praktisk kunskap. Det handlar alltså om en förståelse för vilket ansvar individen har i en kris i relation till exempelvis kommunen. Men det handlar även om att bygga upp den egna beredskapen, ha kunskap om vad en behöver ha vid sin hem så att man står rustad inför en kris. Utöver krisberedskapen syftar utbildningen till att rusta ungas motståndskraft så att de även kan hantera vad som händer i samhället om en kris kommer. Här handlar det om allt ifrån att förstå sig själv, vilka värderingar en har och hur man kommunicerar med sin omgivning, till att hur olika konflikter uppstår när ett samhälle befinner sig i en krissituation. Vi tror att båda dessa delar är avgörande för att rusta dagens unga inför framtidens utmaningar och samhällskriser.