Du ska vara domare i årets studenttävling Cyber Challenge om cybersäkerhet, hur känns ett sådant uppdrag?
– Jag ser det som ett hedersamt och viktigt uppdrag eftersom det här är en nationellt återkommande tävling med Sveriges framtida strategiska säkerhetsexperter i startfältet. Under min tid på MSB var jag med och etablerade tävlingen här i Sverige, så att kunna fortsätta att bidra genom vägledning som domare känns väldigt stimulerande.
Varför är det viktigt att uppmärksamma sådana evenemang?
– I en tid då IT- och cyberhoten ökar behöver samhällets fokus på frågorna öka. Inte minst behövs fler utbildningsinsatser på olika nivåer och som i sin tur kan ge oss fler specialister inom området. Att länka samman utbildning med ett tävlingsformat likt Cyber Challenge tror jag är en väg att gå för att få fler studenter att välja cyberspåret inför framtiden. Tävlingen är dessutom unik eftersom det är den enda i sitt slag som vänder sig till framtida beslutsfattare.
Vad ser du som viktiga egenskaper hos en vinnare?
– Ett vinnande lag behöver kunna mixa olika kompetenser från områden som strategi, teknik och juridik. Vi ska komma ihåg att IT- och cybersäkerhet är så mycket mer än bara en teknisk fråga och det kommer tydligt att speglas i den här tävlingen.
Cyber Challange hålls på KTH torsdag den 31/1 och arrangeras av Försvarshögskolan och MSB. Vinnarlagen får finansiellt stöd från MSB för att representera Sverige i den globala cybersäkerhetstävlingen Cyber Student Challenge i Genéve. Lagen kommer då att få tävla mot några av världens främsta talanger inom området.