Berätta om bakgrunden till att Krisledningspodden kom till?
– Krisledningspodden startades av Practise Risk för att nå ut med kunskap och intressanta intervjuer inom området krisledning. Tanken är att blanda personer med lång erfarenhet i ämnet och deras reflektioner samt direkt utbildande avsnitt. Området är stort och vi har saknat en kanal som riktar sig till alla yrkesverksamma som sliter där ute med alla utmaningar och krav som kriser och krisberedskap ställer på dem. Vi försöker skapa en plats där man känner att just deras frågor lyfts och få utgöra en kompletterande källa till kunskap.
Vem är du – Mats Bohman – som leder podden?
– Jag grundade Practise Risk för några år sedan. Där arbetar jag idag som säljare och utvecklare av ett digitalt system för att underlätta krisledningsarbetet. Jag är också senior konsult som brinner för övning och utvärdering när det kommer till kris och ansträngning. Min bakgrund är från polisens Nationella insatsstyrka där jag fick en gedigen grund i att leda när mycket står på spel.
En kris kräver ofta praktiska verktyg. Hur fungerar det att förmedla i en podd – vad är utmaningen?
– En podd har onekligen sina för- och nackdelar. Utmaningen kan vara att man ibland vill visa saker. Det kan vara en modell eller process som vore perfekt att rita upp på en whiteboard till exempel och den möjligheten har man ju inte. Fördelen med poddformatet är dock att vi får tid att föra det längre samtalet. Flera av de frågor vi avhandlar kräver lite tid, många exempel och reflektion. Jag tror generellt att dagens samhälle efterfrågar lite för mycket ”snabba svar” på svåra frågor. Podden blir en skön motpol till de ”snabba videoklippen”.
Kan du berätta om vad ni bjuder för slags gäster samt hur ni väljer ut dessa?
– Vi har två typer av gäster som vi fokuserar på i nuläget. Personer med lång erfarenhet av att själva leda i svåra händelser för att ta del av deras erfarenheter och reflektioner. De behöver inte ha all teoretisk kunskap bakom sig utan det blir ibland min uppgift att försöka teoretisera lite kring deras upplevelser. Den andra typen av gäster är just experter på sitt område och dessa avsnitt är tänkta att få en lite mer utbildande karaktär. Jag använder ofta mitt nätverk för att finna lämpliga personer till de avsnitt vi skall spela in. Senaste tiden har det dock börjat komma in en hel del förfrågningar om att medverka i podden vilket känns otroligt stimulerande.
Hur ofta kommer podden ut och var kan man lyssna på den?
– Vi spelar in två till fyra avsnitt i månaden just nu och har en lanseringsplan på ett avsnitt var 14e dag. Podden går att lyssna på Spotify och Podbean.